Listopad 22, 2013 2334

Foto: likovna izložba Roke Ivande vizualno obogatila festival Jazz-a Europske unije u Los Angelesu

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

otvorenje slikaU Los Angelesu je 13. listopada završio festival Jazz-a Europske unije u okviru kojeg je uspješno nastupio hrvatski ansambl Jazziana Croatica dajući značajan doprinos europskom identitetu svojom glazbom prožetom elementima hrvatskog glazbenog izričaja.

Festival je trajao od 10 do 13 listopada na sveučilištu UCLA i nastao je na inicijativu i razrađenog projekta generalnog konzulata RH u Los Angelesu na čelu s generalnim konzulom Josipom Buljevićem.

Tijekom festivala, koji je zamišljen kao izraz poštovanja izvornoj američkoj glazbi postavljena je i likovna izložba od 28 slika vodičkog autora Roka Ivande inspiriranih Jazz-om. Time ne samo da je vizualno obogaćen cijeli događaj nego je dodana i značajna nijansa multidisciplinarnosti.

O radu Roka Ivande na samom otvaranju festivala lijepo je govorio i dekan umjetnosti i arhitekture Christopher Waterman i ostali ugledni gosti EU i sveučilišta UCLA. Novinarka, dr. Diane Sippl u svom je tekstu napisala sljedeće:

"Ivandini postmodernisticki akrilici donose primarne boje do bež opeka i sivog kamena. Drevni tornjevi i nebu okrenuti zvonici plešu povrh lukobrana i sidrišta zajedno s jarbolima brodica, uzbibani vedrim nijansama boja. Jadranska modrina postaje džezistički plavosjetna dok grad blješti pod suncem, nagnutim u pokretu. Crveni krovovi poskakuju na ritmu bubnjeva, a ulice popločane kamenom iznova odjekuju pučkim notama. Svodovi zidova uvijaju se poput žica basa, onako kao zvuk vibrata trublje sa svjetionika u lučici. Ulice se uspinju brežuljcima poput glazbene ljestvice, vrludaju prema moru ili se šepire uz palme. Roko Ivanda nas vodi živim gradom u ritmu džeza što odjekuje u zraku."

 

Festival je nedvojbeno značajan doprinos u profiliranju Hrvatske i Europske unije. Tijekom ovog uspješnog nastupa europskih i hrvatskih umjetnika razgovaralo se ne samo o glazbi i umjetnosti nego i drugim kulturnim i prirodnim atrakcijama i ljepotama Hrvatske.

U tom kontekstu i autor Ivanda angažirano je razgovarao o svom zavičaju i Vodicama. Autor je uputio posebnu zahvalu Uredu gradonačelnice Vodica , uredu Župana, NP Krka i NP Kornati, TZ Vodice, Hotelu Radin i LU More koji su pomogli putovanju autora na festival, te naravno Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH, Ministarstvu kulture RH i Generalnom konzulatu u Los Angelesu.

Tijekom festivala održan je okrugli stol o džezu, perspektivama i značaju tog glazbenog žanra čime je ovaj događaj postao zbroj zvuka, slike i riječi.

{datsopic:4409 left}{datsopic:4410 left}{datsopic:4411 left}{datsopic:4412 left}{datsopic:4413 left}{datsopic:4414 left}{datsopic:4415 left}{datsopic:4416 left}{datsopic:4417 left}{datsopic:4418 left}{datsopic:4419 left}{datsopic:4420 left}{datsopic:4421 left}{datsopic:4422 left}{datsopic:4423 left}{datsopic:4424 left}

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svi 2014 21:05
djelomob1.jpg