Kolovoz 10, 2017 3562

SLIKE NASTALE IZ VODICA, U VODICAMA

'More, baba, zavičaj' prva je izložba u Vodicama akademske slikarice Ive Prlinčević

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Akademska slikarica Iva Prlinčević iz Beograda sutra će izložiti svoju prvu izložbu u voljenim Vodicama, odakle vuče pola svojih korijena, sa slikama koje su kroz petnaestak godina nastajale upravo tu te koje je posvetila svim svojim rođacima.


„Moji su motivi mediteranski: mendule, more, brodice te sušenje smokava. To je ono što mi se urizalo u pamćenje iz mog djetinstva u ljetnih boravcima kod bake u Vodicama", kazala je Iva.

Njena majka, rođena Skočić, odrasla je u Plimici, a upravo iz kuće u toj ulici nastale su neke Ivine slike.

„Pogled s mog prozora je prekrasan. Ljeti bih ga dobro memorirala, a zimi u Beogradu po sjećanju slikajući umanjivala nostalgiju. Posebno me je radovalo i tuckanje mendula koje bi mi donijeli rođaci iz svojih polja, a tu sam ljubav danas prenijela na svoju djecu", istaknula je.

Dio njenih slika nastao je i na Malom parapetu.

„Druže li se mladi još tamo? Prekrasne su to uspomene. Društvo, pjesma i pogledi u zvjezdano nebo...", prisjetila se je Iva.

Sve ćemo te motive iscrtane uljem na platnu moći sutra vidjeti izložene u vodičkoj gradskoj knjižnici. Otvorenje je u 20:30 h, a pozvani su svi! Oni koji ne stignu, izložbu će moći razgledati do 27. kolovoza. Bit će izloženo i nekoliko slika koje su nastale na Azurnoj obali, ali koja, ističe Iva, nije ni bližu našoj – možda zbog emocija, a možda jer je to jednostavno tako – nigdje nema ovoliko otoka i netaknutog kamena.

Ivi Prličević iza sebe ima preko deset samostalnih izložbi u Srbiji i inozemstvu. Trenutno privodi kraju doktorski studij za koji priprema veliku izložbu inspiriranu filmovima od 50-ih do 80-ih, no opet na neki način vezanu za Vodice. Naime, slično su se tu oblačile njena baka i tete.

„Slažem se s izrekom 'odaberi posao koji voliš i nećeš raditi ni dana u životu', nju danas i živim. Nedavno sam pronašla jedan citat o umjetnicima, razgovor mame i sina: 'Mama kad odrastem bit ću umjetnik!', a mama mu odgovara: 'Ne može se biti oboje, odluči se jedno od to dvoje'", zaključila je naš razgovor ova vedra umjetnica.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 10 Kolovoz 2017 17:58
djelomob1.jpg