12 Lis 2019
  6608

U Vinariji i kušaonici vina Baraka svako vino priča svoju lokalnu priču

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Odavno su prošla vremena kada je bilo dovoljno turistima nuditi prekrasno more i ugodnu mediteransku klimu. Ponuda različitih sadržaja na našoj obali se rapidno širi, a u svijetu brzih promjena i različitih zanimljivih ideja, nimalo nije lako “iskočiti” iz prosjeka i ponuditi gostima naše županije nešto posebno što će ih iznova poticati da nam se vrate.

Jedan od takvih zanimljivih sadržaja koji turistima nudi lokalnost u punom smislu te riječi je Vinarija i kušaonica vina Baraka.

Nalazi se na poluotoku Srima, na putu prema Jadriji, a sama lokacija je u najmanju ruku prekrasna, autentična, mirna i opuštajuća. 

Baraka je jedna od malobrojnih kušaonica koja se nalazi okružena vinogradima u čijim plodovima se i uživa, a cijela priča nastala je iz običnog hobija. 

Vlasnik i voditelj posla je mladi Filip Baraka koji je hobi pokojnog oca digao na razinu više. Naime, pokojni otac Gordan je, nakon što je prestao ploviti morem, odlučio posaditi vinograd, raditi vino, a poslije toga posaditi i masline. Od samih početaka, obitelj Baraka je inzistirala na lokalnosti i poštivanju tradicije i kulturno-zaštićenog područja ovoga kraja, pa je svoj teren, umjesto betonom, odlučila ograditi suhozidom koji je danas i najduži na ovom području. 

Prve berbe su bile testne, a 2010. godine izbacili su i prvu komercijalnu. To je stvorilo potrebu i za etiketom, markicom, nekoliko godina kasnije i novim prostorom za preradu grožđa, a 2017. dovršio se i podrum za odležavnje vina. 

Nakon toga došlo je vrijeme i za prvu testnu sezonu vinarije i kušaonice prošle godine, a ovo, 2019. ljeto bila je prva prava sezona za Vinariju i kušaonicu Baraka. 

“Neki gosti su nam se već vratili no ipak ovu prvu sezonu gledamo kao pokazatelj u kojem smjeru dalje ići”, govori nam Filip i nadodaje kako svojim vinima priča jednu lokalnu priču da se zna gdje im je adresa i od kuda potječu. 

Tako je on svako svoje vino nazvao pomno odabranim imenom, a svaku etiketu sam je dizajnirao. 
Vinom MOCIRA (staro ime za suhozid) želio je dati jedan omaž Srimi, PRISBUS (latinizirano ime za baziliku iz 5.i 6. stoljeća, TIMBAR (pečat ili boja glasa) koji se sastoji od 100% babića, BARONE (omaž šibenskoj tvrđavi) i MEMENTO - crno vino čiji naziv simbolizira sjećanja, kako lijepa, tako i ona manje lijepa kojih se sjećamo ispijajući ukusno crno vino, rose vina MALENA i ROŽA DIŠPETOŽA zaista pričaju svoje priče. 

Zanimljiva je priča i o etiketama pa da samo spomenemo etiketu MOCIRE kojoj je inspiraciju Filip pronašao u satelitskoj snimci poluotoka Srime prošaranoj višestoljetnim suhozidima.

Sorte koje Baraka koristi za svoja bijela vina su debit i maraština, za crno plavina i babić, a od stranih merlot, cabernet sauvignon i syrah od kojih radi i kupaže. 

“Najbitnije je da se ljudi zabavljaju, nauče nešto novo, autentično i lokalno, a kada se vrate, to je pokazatelj da smo na pravom putu. Svjesni smo da smo tek na početku, zato slušamo naše goste i po njihovim komentarima i reakcijama gradimo priču dalje.” 

Za kraj smo pitali Filipa što bi poručio mladim ljudima koji se upuštaju u svoju neku priču na što on odgovara: 

“Rad i strpljenje. Kada si predan radu, rezultati sigurno neće izostati.”

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Ništa od snijega za vikend: 'Zima se predomislila'
  Information
  Podijeli
  Information

  Ništa od snijega za vikend: 'Zima se predomislila'

  Information
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close