Studeni 23, 2022 682

Što je celijakija te kako se liječi?

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Celijakija tj. glutenska enteropatija je kronična bolest imunološke reakcije na gluten i može se pojaviti i kod djece i odraslih. Riječ je o nasljednoj bolesti probavnog sustava koja se pojavljuje kod otprilike 1% stanovništva.

Kronični proljev i zatvor te konstantna nadutost i težina u trbuhu i slabo dobivanje na kilaži samo su neki od glavnih primarnih simptoma celijakije.

Simptomi koji se javljaju kao posljedica primarnih simptoma a koji nisu povezani s probavom mogu biti anemija, osteoporoza, nizak rast, odgođeni pubertet kod djec, učestale afte u usnoj šupljini i mnogi drugi.

Premda su brojna istraživanja dokazala da je celijakija genetski uzrokovana razne stresne situacije poput gubitka bliske osobe, teške operacije, teške virusne infekcije, trudnoća ili porođaj mogu dovesti do pojave celijakije.

Kod osoba kod kojih se sumnja na celijakiju potrebno je napraviti pregled kod gastroenterologa, preporučuje Mamin kutak.

Stroga bezglutenska prehrana bez iznimke je glavni način liječenja celijakije. Osoba s dijagnosticiranom celijakijom proizvoda koji sadrže gluten mora se doživotno odreći.

Vrijedi napomenuti kako neliječena celijakija može dovesti do brojnih ozbiljnih bolesti kao što su npr. povećan rizik za malignih bolesti, osteoporoza, neplodnost, abortus te intoleracija na laktozu.

Foto: https://www.freepik.com/free-photo/young-woman-kitchen-cooking-breakfast_5508598.htm

djelomob1.jpg