Siječanj 24, 2023 702

Kako pomoći djetetu da pobijedi sramežljivost?

Kako pomoći djetetu da pobijedi sramežljivost? Freepik
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Djeca do treće godine su vrlo društvena, prihvaćaju sve iz okoline i vrlo su tolerantna. U trećoj godini kod djece se povremeno zna javiti sramežljivost. Muči vas zašto je to tako? Zato što jednostavno je, s time se morate pomiriti i znati kvalitetno reagirati. Djeca nakon treće godine prestaju doživljavati djecu kao društvo za igranje, već počinju stvarati prijateljstva. Više se neće htjeti igrati sa svom djecom i jasno će pokazivati da su im neka djeca draža od drugih.

Može li sramežljivost biti urođena?

Povučenost kao jedan od oblika sramežljivosti može biti uočljiv već od najmanjih nogu. To je karakterna crta djeteta koju treba prihvatiti, a ne ju pokušavati promijeniti. Najbolji primjer su različite bebe, dok jedna svima rado idu u zagrljaj i osjećaju se ugodno u svačijem društvu, neke bebe ipak osjećaju strah i vrlo često plaću kada ih se, makar samo na kratko, odvoji od roditeljskog zagrljaja, piše Mamin kutak.

Može li se dijete promijeniti?

Najgore što roditelj može učiniti za sramežljivo dijete je pokušati ga promijeniti. Prisilno ulijevanje sigurnosti djetetu će stvoriti dodatno opterećenje. Bitno je dijete učiti da se ponaša pristojno, a ne da vi to morate činiti umjesto njega. Ako dijete dobije poklon, važno je da ono samo zahvali za to, ako se mora ispričati, ne činite vi to umjesto njega. Koliko god tiho i sramežljivo bilo, djetetovo „hvala“ i „oprosti“ je jedan od načina za djetetov napredak u komunikaciji sa okolinom.

Kako pomoći sramežljivom djetetu?

Prisiljavanjem na druženje sa djecom može samo odmoći, stoga dozvolite djetetu da samo odluči kada, koliko i s kime se želi igrati.

Potaknite dijete da vam pomaže u svakodnevnim stvarima i pritom komunicirajte. Djece će se osjećati korisnim, a dokazano je kako djeca uključena u svakodnevne aktivnosti odraslih imaju i bolje socijalne vještine.

Budite primjer svom djetetu. Vaša pristojnost, poštovanje prema drugima i brižnost za ljude oko sebe preduvjet su da i vaše dijete postane takvo.

Pokazujte osjećaje. Govorite djetetu da ga volite, izmjenjujte nježnosti svakodnevno jer će to potaknuti dijete na iskazivanje osjećaja i prema vama, ali i prema drugima.Koliko god čudno zvučalo, ne dozvolite da se vaše dijete ističe. Ovime se prvenstveno misli na način šišanja i oblačenje. Svako dijete treba određenu dozu svoje slobode, no imajte na umu da će odstupanje od klasičnog dijete izložiti pažnji koju sramežljiva djeca ne žele osjetiti na sebi.

Osmislite scenarije koje ćete odglumiti sa vašim djetetom. Radilo se o sceni u dućanu, kinu ili vrtiću, sasvim je nebitno, bitno da dijete vježba snalaženje u novim situacijama.

Potičite rasprave u toplini vlastitog doma. Pitajte povremeno dijete što misli o nekom postupku ili situaciji, kako bi steklo samopouzdanje i osjećaj da ima pravo na svoje stavove.

 Foto: https://www.freepik.com/free-photo/shy-timid-little-girl-covering-face-feeling-scared-embarrassed-female-kid-posing-isolated-with-hands-her-eyes-crying-feeling-ashamed-because-mother-telling-her-off-baby-playing-hide-seek_11890584.htm

Poslijednja izmjena dana Utorak, 24 Siječanj 2023 18:53
djelomob1.jpg