Studeni 03, 2022

Jelo za prste polizat! Znate li o kojem jelu je riječ?

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Gregada je jedno od najpoznatijih morskih jela Dalmacije. Radi se o složencu od ribe koji se kuha s minimalnim brojem začina i dodataka, ali na jakoj vatri, za razliku od rođaka brudeta.

Ona je jedno od najjednostavnijih jela, a po nekima i jedno od najstarijih načina pripreme ribe u Dalmaciji. Ovo jelo se spominje u raznim zapisima i djelima, a najpoznatije je ono našega velikog pjesnika Petra Hektorovića.

On je prije pola tisućljeća u svojem djelu Ribari i ribarsko prigovaranje opisao ovo jelo. Ono je nastalo iz potrebe tijekom ribarenja te se nije pripremalo kao danas s vrhunskom ribom, jer je ona bila namijenjena za daljnju prodaju, već od ostataka. Bitna distinkcija je i nedostatak nama svakodnevne namirnice – krumpira. Iako se gomoljasta namirnica koristila u južnoameričkim Andama u Peruu još prije 8000 godina, u Europu je stigla tek potkraj 16. stoljeća.

Način pripreme se s godinama izmijenio, ali jedno je sigurno, a to je da je za dobru gregadu iznimno važno da riba bude svježa, a za punoću okusa treba imati više vrsta ribe, poput škarpine, grdobine, kovača, lubina, ugora i drugih.

A mjesto gdje ćete polizati prste? U bogatoj jesenskoj ponudi poznatog vodičkog restorana Olympia SKY pronašli smo i tradicionalno spremljenu gregadu. Ostalu raznovrsnu ponudu koja uključuje pjenušac i 4 slijeda za samo 190 HRK /25,22 € po osobi možete pogledati u nastavku.

MENU

APERITIV
Pjenušac

COUVERT
Focaccia

PREDJELO
Kosani goveđi filet, krema od kozjeg sira, prah crnih maslina
Gregada
Skradinski rižoto
Ravioli punjeni brancinom, riblji veloute sa šafranom

GLAVNO JELO
Sous vide janjeća koljenica na kremi od dimljenog krumpira, baby povrće
File mignon u umaku od tartufa, rimske njoke
Kovač u škartocu, coulis od cvjetače
Morski pas na kremi od kukuruza, spaghetti od tikvica

DESERT
Rolada od kokosa, mousse od višanja
Choco berry
*posebna ponuda je dostupna do 24.11.2022. INFO I REZERVACIJE: +385 91 320 9026

Radno vrijeme: 13:00 – 23:00