Rujan 20, 2014 6335

Marko Bareša: Moja žena Palmina uvijek mi nosi sreću u ribolovu

Marko Bareša sa svojom ženom Palminom i ulovljenim zubacom krunašem Marko Bareša sa svojom ženom Palminom i ulovljenim zubacom krunašem
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Posebno sam radostan kad imam priliku pisati o "običnim", jednostavnim ljudima iz svog okruženja, koji se raduju ljepoti života i koji vole svaki lijepi, mali trenutak.

Jedan od njih je Marko Bareša, zidar po struci, ribar u srcu i duši. Čovjek koji sa svojom ženom Palminom, na istoimenom brodu uživa u ribolovu.

Od ranog djetinjstva Marko je u malom i velikom portu lovio glamoče i špare. Kako je odrastao, sa malim kaićem ribe je lovio "na sviću" po plitkoj Punti do Tribunja i prema Srimi. Poslije, kad je kupio veći brod, parangale ja bacao oko Kaprija, Žirija i po Kornatima.

Upitali smo Marka, od koga je naučio tajne ribolova?

- Malo sam naučio od starijih ribara, iako su bili škrti na savjetima. Najviše sam se naučio samostalno, jer iskustvo je dolazilo samo od sebe – kazao je Marko, koji kaže da ima svoje ribolovne pošte ali da i voli baciti parangal tamo gdje nikad nije bacio, pa kako bude.

guzo1Marko Bareša sa ulovljenim Zubacima krunašima

 

Kako svi ribolovci imaju svoje priče sa ribolova, zamolili smo Marka da nam ispriča jednu ribolovnu anegdotu.

-Jednom sam otišao u ribolov sa prijateljem Antom Bastićem. Kada smo dizali parangal koji smo bacili tog jutra, bilo nam je jako teško. Komentirali smo da je dolje sigurno velika riba na udici. Nakon što smo digli oko 30 metara parangala, odjednom je dizanje postalo puno lakše.

Nastavili smo dizati, i imali smo što vidjeti. Na udici je bio ugor od 8 kg. To nama i nije nešto novo, ali smo se zaprepastili kad smo na njemu vidjeli velike rane.Takve rane mogu nastati samo od zubiju većeg ugora te nam je bilo jasno kako smo onih prvih 30 metara dizali dva ugora. Vukli smo ulovljenog od 8 kg i puno većeg ugora koji je manjeg dopola progutao, ali ga je "po putu" do površine mora izbacio iz usta - ispričao nam je Marko Bareša, dugodišnji član ŠRK Mali porat koji na kraju mladima savjetuje "Odite što više na more jer bolje je biti na rivi sa tunjom nego u zadimljenom kafiću"

Imate li zanimljiv hobi, izrađujete autohtone suvenire, znate za neki stari vodički običaj koji ne želite da se zaboravi ili možđa znate neku ričetu naših baka – kontaktirajte nas, popratiti ćemo Vas tekstom, fotografijom ili video zapisom da naši običaji i tradicija ne potonu u zaborav.

Poslijednja izmjena dana Petak, 03 Listopad 2014 16:48
djelomob1.jpg