Siječanj 12, 2023 4121

Bruna Čičin-Šain: "Đir po selu" i "Amo u poje"

Ocjeni sadržaj
(14 glasova)

Iza sebe ima nekoliko likovnih izložbi, a ljeti sudjeluje na Street Festivalu Vodice. Kad god ima vremena crta ili radi na dizajnerskim projektima, a za diplomski rad je odabralu temu o znamenitostima i običajima grada Vodica. Trenutno živi na relaciji Vodice - Zagreb, a kada ima vremena sjedne na bicikl i odveze se u prirodu.

Studentski dani Bruni Čičin-Šain su bili odlični, tako nam je na početku razgovora rekla. Iako je redovno imala prenatrpan raspored s predavanjima i slikanjem, ništa je nije omelo da upija znanje. I danas, zahvaljujući tom, vješto barata tehnikama
ilustracije, tipografije, fotografije, animacije...

- Moje ime je Bruna Čičin-Šain, dolazim iz Vodica i imam 24 godine.

Trenutno živim malo u Zagrebu sa sestrom Dorom, koja također studira Dizajn i malo u Vodicama s roditeljima i bratom Eugenom – rekla nam je Bruna Čičin-Šain, mlada umjetnica.

Sve je počelo još u djetinjstvu kada je otkrila ljubav prema crtanju. Rado se prisjeća likovnih radionica pokraj bunara na kojima je sudjelovala kao dijete.

- Sve je to utjecalo na moju ljubav prema umjetnosti i ovom načinu izražavanja. Poslije završene srednje škole upisala sam Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, smjer vizualne komunikacije – dodaje Bruna.

Kako je oduvijek voljela izražavanje kroz umjetnost, a dizajn je struka koja spaja osim umjetnosti, raznolike medije u svrhu komunikacije, odabir Dizajna za Brunu je bio pun pogodak.

A ljubav prema umjetnosti i rodnom mjestu rezultirali su odabirom nesvakidašnje teme za diplomski rad.

- Diplomski rad sam radila tijekom prošle akademske godine. Kroz taj rad sam spajala osobine i doživljaj grada Vodica s mapiranjem lokacija i točki interesa kroz vizualno oblikovanje i ilustraciju, kako bi na neki drugačiji i nadam se, zanimljiviji način prikazala znamenitosti i običaje prostora. Za ovu temu sam se odlučila jer sam ljeto prije nego sam diplomirala radila u Turističkoj zajednici grada Vodica i bilo mi je zanimljivo pričati s različitim ljudima. Tada sam uvidjela kako oni doživljavaju grad, što ih zanima ili bi ih moglo zanimati. Također sam puno saznala o znamenitostima i običajima u blizini Vodica o kojima nisam prije toga puno znala. Palo mi je na pamet da sve sažmem u projekt – dodaje mlada umjetnica Bruna.Zamišljeno se ostvarilo.

Stavila je naglasak na kulturna i materijalna dobra u zaleđu Vodica, a rad je podijeljen na dvije cjeline; centar i polja, no zamišljen je da se sličan princip može primijeniti i na neka druga područja. Kroz tekst i ilustracije također su ubačeni elementi lokalnoga govora.

- Uglavnom, ideja se razvijala tijekom cijele godine na fakultetu i pod mentorstvom, a projekt koji je nastao su na posljetku dvije knjižice naziva Đir po selu i Amo u poje koje se s jedne strane listaju poput priče, a s druge strane su te priče i lokaliteti povezani na ilustrativnoj karti – nastavlja Bruna..

Cilj je bio spojiti interakciju s korisnikom i istraživanjem fizičkog okruženja uz neposredno informiranje na jedan opušten način. Stranice su uz tekst, oblikovane kolažom fotografija i skicoznim ilustracijama koje prikazuju neki trenutak, radnju ili objekte. Rad je izložen u Gradskoj knjižnici Vodice.

Mlada umjetnica je ujedno i aktivna članica likovne udruge More, gdje ponekad sudjeluje na izložbama.

- Od kada sam diplomirala radim na dizajnerskim projektima, ali nastojim slikati i istraživati druge medije poput fotografije, animacije i ostalog – zaključuje Bruna.
Članica je brdsko-biciklističkog kluba Orlov klub gdje zajedno s ocem Mariom, sestrom Dorom i bratom Eugenom osvaja staze na utrkama. Već nekoliko godina zajedno sa sestrom Dorom, sudjeluje i na Vodice street festivalu, a kada joj fotoaparat ili olovka nisu u ruci, odmara se u prirodi i druženju s prijateljima.

djelomob1.jpg