Svibanj 30, 2023 1831

Blagoslovljena kapelica sv. Nikole u vodičkom polju u Pirnicama

Ocjeni sadržaj
(9 glasova)

Na dan Državnosti RH, 30. 05. 2023. u popodnevnim satima, blagoslovljena je u našoj župi još jedna nova kapelica posvećena u čast sv. Nikoli biskupu i putniku. Kapelicu sv. Nikole, na svom poljoprivrednom imanju u Pirnicama, koje se nalazi uz put prema Pišći, izgradio je Vladimir Juričev - Polica pok. Nikole uz svesrdnu pomoć i suradnji svojih sinova, unuka i rodbine.

Uz sudjelovanje članova obitelji Juričev-Polica, njihove rodbine, prijatelja, s. Marije, novoizgrađenu kapelicu blagoslovio je župnik don Franjo Glasnović.

Na početku blagoslova župnik se obratio nazočnima pozdravom i u svome nagovoru čestitao domaćinu Vladimiru Juričev – Polici i njegovoj obitelji što su izgradili ovu kapelicu na čast sv. Nikoli, kao izraz vjere te spomen na svoje stare i pređe koji su im ovo ostavili u baštinu.

Na kraju je pozvao sve nazočne da se ugledaju u primjer i uzor sv. Nikole te uvijek mole njegov zagovor i Božji blagoslov i u životu i radu za sebe i obitelj.

Nakon blagoslova nazočnima se obratio i Josip Mateša - Jole, recitirajući stihove svoje pjesme koje je posvetio kapelici.

Na kraju se nazočnima obratio domaćin Vladimir Juričev – Polica, dirljivim i emotivnim riječima. U svom je obraćanju spomenuo da je ova kapelica napravljena uz pomoć, trud i suradnju njegove obitelji, rodbine i prijatelja, na čemu im je srdačno zahvalio. Kazao je da je ova kapelica izgrađena i kao izraz vjere u Boga i zahvalnost za sve dobro što su primili. Ona je i spomen na njegova pokojna oca Nikolu koji je nastradao na Križnom putu, u poraću 1945., kao i na pokojnog strica svećenika Šibenske biskupije don Antu Juričev – Policu koji je mučki ubijen od strane četnika na otoku Dvainka, i bačen u more 1944.

Simbolično i znakovito je da je kapelica blagoslovljena na Dan državnosti i u mjesecu svibnju. Time se pokazuje i zahvalnost i spomen na pokojne oca i djeda Nikolu i strica i svećenika don Antu Juričev-Policu koji su bili istinski domoljubi i rodoljubi koji su željeli svoju Domovinu, a stradali su u svibnju jedan 1945., a drugi 1944.

Nakon završetka blagoslova uslijedilo je bratsko druženje i domjenak koji je za sve nazočne pripremila obitelj i rodbina Vladimira Juričeva – Police.

Zanimljivo je spomenuti, da je prema podacima kojima raspolaže župa Vodice, trideseti tri kapelica koje su izgrađene, a neke i obnovljene na području župe Vodice.

Ovo je druga kapelica posvećena u čast sv. Nikoli.
Ovdje možete vidjeti popis kapelica i križeva koji se nalaze u župi Vodice.
http://www.zupa-vodice.hr/kapelice%20i%20kri%C5%BEevi%20u%20Vodicama.html

Foto: Kate Španja / don Franjo Glasnović / Šime Polica

 

djelomob1.jpg