17 Ožu 2021
    2271

Donedavni trener vratara Vodica Frano Srdarev priključen stručnom stožeru reprezentacije Indije

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Posljednjih nekoliko godina je pronašao mir u NK Vodice i bio je siguran da će tu završiti svoju karijeru. Ali, poziv Igora Štimca da se priključi stručnom stožeru reprezentacije Indije nije mogao odbiti jer kako nam je rekao jednom u životu vas nazove Igor i jednom u životu imate ovakvu priliku.

Donedavni trener vratara NK Vodice, Vodičanin Frano Srdarev na poziv Igora Štimca se priključio stručnom stožeru reprezentacije Indije. Rođen 1956. godine cijeli svoj radni vijek proveo je izvan Vodica. 

Počeci njegove karijere bili su na splitskom području. Čuvao je tamo vratnice gotovo dva desetljeća od čega šesnaest godina braneći za RNK Split i jednu godinu za Primorac Stobreč.

-    Bila su to druga vrimena, drugačiji nogomet. Nogomet iz srca, pravi nogomet. Danas je nogomet posta biznis. Dica se opterećuju, roditelji su stalno prisutni na svim utakmicama, forsiraju dicu, a vrlo malo njih uspije u nogometu. Recimo, mene su moji roditelji došli prvi puta gledati kada sam imao 27 godina. Tada sam igrao protiv Mladosti iz Petrinje. Čak ni tada ne bi došli da neki naši rođaci nisu išli put Splita – sa smiješkom se prisjeća Frano Srdarev. 

Danas je po njegovom mišljenju puno novca u nogometu, dok je prije bilo više talenta. I baš zahvaljujući tom njegovom talentu dobio je poziv Igora Štimca. 

-    Luka Radman, kondicijski trener reprezentacije Indije, me nedavno nazvao i rekao mi da me predložio Igoru Štimcu za trenera vratara reprezentacije Indije. Luku sam poznavao još iz doba dok sam radio u Iranu. Nakon nekoliko dana Radman mi je rekao da je odluka, nimalo laka,  pala na mene te da mogu očekivati poziv izbornika Štimca. Igora sam upoznao negdje 2000. godine kada sam bio trener Mosora, ali se od tada nismo više vidjeli. I baš kako je Radman rekao tako se i dogodilo. Izbornik Štimac me  nazvao i sve smo dogovorili. I eto, sad sam u Dubaiu sa stožerom. Odigrat ćemo dvije prijateljske utakmice, protiv Omana i protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata. Za dva tjedna vraćam se u Hrvatsku, a početkom travnja odlazimo u Indiju na pripreme – nastavlja Srdarev. 

Ukoliko u Indiji, u svojoj grupi u kojoj su Qatar, Bangladeš i Afganistan osvoje 4 boda, idu na Svjetsko prvenstvo 2022. 

-    Više od 30 godina sam trener i radio sam u jako puno klubova, ali svoju krunu karijeru upravo sam sada doživio. U stožeru sam reprezentacije Indije što je i velika odgovornost i iznimna čast  – nastavlja trener Srdarev.

U svojoj trenerskoj karijeri surađivao je s nekolicinom hrvatskih i svjetskih trenera. Dugo godina je proveo radeći u Iranu, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Saudijskoj Arabiji... Uz talent i dobru suradnju Srdarev je nizao uspjehe. 

-    Ako želiš nešto napraviti potrudit ćeš se. Problem mi je recimo u Iranu predstavljao jezik, jer su tamo svi jako slabo pričali engleski. Nisam znao što ću  pa sam bio primoran učiti njihov jezik - farsi. Na početku sam naučio ono što mi je bilo nužno za obavljanje posla, a kroz vrijeme sam se vrlo dobro sporazumijevao – s osmijehom se prisjeća Srdarev.

U Iranu je proveo jedanaest godina i računao da s njim završava svoju trenersku karijeru. 

- Bilo je to 2015. godine kada sam došao na odmor u Vodice u vrijeme dok sam radio u Iranu. Našao se s Ivanom Gudeljom na kavi gdje sam upoznao predsjednika nogometnog kluba Vodice Marina Mikšića. Bila je to jedna neobavezna kava i ugodno druženje  – dodaje Srdarev.

Po povratku iz Irana vratio se u Vodice. Godinu dana nije se ni približio stadionu Račice, ali kada su se njegovi Vodičani borili za ulazak u višu ligu i igrali utakmicu protiv Neretve i otišao ju je pogledati. 

- Dok sam bio na tribinama predsjednik me ugledao i predložio mi agažman. Na prvu nisam ni znao što bi, jer sam u svojoj glavi prekrižio nogomet i bio već u penziji. Međutim, ipak sam na kraju pristao, ali samo za omladinsku školu i rad s djecom, jer sam bio umoran od silnog stresa i rada s prvoligašima - govori nam Srdarev.

Na početku mu je bilo teško priviknuti se na amaterizam, ali kroz vrijeme kako nam je rekao se prilagodio. Iako su NK Vodice daleko od  svjetskih klubova na koje je Srdarev navikao, imale su one njemu neki žar u sebi. 

-    Lipo je bilo u Vodicama. Nekako si doma, nekako si sa svojima. Uz neki drugi način rada drugačiji od onog na što sam navikao vjerujem da sam uspio u Vodicama. Danas mogu slobodno reći da NK Vodice ima nekoliko mladih golmanskih talenata. Vratar Lovre Juričev - Martinčev i Mateo Topalović su djeca koja imaju izniman talent i tehniku. Oni bi da se njih pita svaki dan imali trening. S njima nema stresa. Malo se spustite na njihov nivo i lipo vam je. Također uz ovaj dvojac izdvojio bih malog Ivana Vunića Rudu iz Stankovaca s kojim sam povremeno radio. Taj mladić je već dobio poziv od Hajduka, tako da sam i ja ponosan na to. A mali, kako ga od milja zovem, Dodo - Dorijan Klarin danas igra za Dinamo. U vrijeme dok je bio u NK Vodice s njim sam trenirao svaki dan, ponekad i dva puta. Uz talent, iznimna volja i motiv morale su uroditi ovakvim rezultatom – dodaje Srdarev.

Radeći u NK Vodice posljednjih pet godina se s trenerima i ljudima iz kluba zbližio i vrlo dobro surađivao. Bio je miran i osjećao je da je svoj na svom, da je doma. 

Ali samo jedan sudbonosni poziv ga je ponovno odvojio od doma u neku novu trenersku avanturu. Avanturu karijere za koju vjeruje da je potvrda svim njegovim dosadašnjim uspjesima i radu.

djelomob1.jpg

Najnovije
  • Information
    Podijeli

    Foto đir nedjeljom: Oj, Vodice garofula kito, misto moje ugodno i lipo...

    Information
Najčitanije
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close