Rujan 09, 2021 3850

Ćakula s doajenom hrvatskog novinarstva

Dok uživa u čarima Srime, novinar Ante Gavranović u 88. godini i dalje aktivno piše

Ocjeni sadržaj
(11 glasova)

Iza doajena hrvatskog novinarstva Ante Gavranovića je preko 68 godina rada. Cijeli svoj radni vijek proveo je u Privrednom vjesniku, ali praktički nema lista s kojim nije surađivao. Kad bismo krenuli pisati njegovu biografiju nastala bi čitava knjiga. Iako ne voli riječ 'naj', jedan je od najnagrađivanijih i najpriznatijih novinara na našem području. U svojoj 88. godini još uvijek piše za nekoliko portala i uređuje dva časopisa, a svoju zagrebačku adresu u ljetnim mjesecima mijenja za srimarsku.

“Novinarstvo je poziv”, započeo je Ante Gavranović ćakulu na svojoj terasi u Srimi: “U školi sam uvijek bio među onima koji su imali odlično ocjenjene sastave. Iako sam započeo studij prava, morao sam i raditi. Prvi posao dobio sam u Privrednom vjesniku, radio sam u tiskari, a zatim i na korekturi lista. Korak po korak, izvlačio sam poslovne vijesti iz domaćih i stranih listova i tu ostao do mirovine. Uživao sam u pisanju i još uvijek to radim s radošću”.

Već dan poslije odlaska u mirovinu počeo je raditi u Končaru kao član uprave zadužen za marketing i odnose s javnošću. Kaže, došao im je pomoći u organizaciji na tri mjeseca, a ostao 21 godinu. U međuvremenu je bio glavni urednik lista Končarevac i nastavio suradnju s Privrednim vjesnikom gdje je pokrenuo niz gospodarskih i drugih edicija.

“Poznavanje engleskog i njemačkog jezika mi je puno pomoglo u životu. Pogotovo za napredovanje u mladim danima. U to vrijeme sam uvijek u jednom džepu imao izdanje neke knjige na njemačkom jeziku, a u drugom na engleskom. Čovjek kroz čitanje dobije neku novu dimenziju. Našem društvu nedostaje opće naobrazbe i globalnog znanja.”

Kroz svijet kojeg je gotovo cijelog proputovao, nikad nije išao 'zatvorenih očiju'. Imao je prilike susresti se i intervjuirati brojne velikane, a među zanimljivijim ističe Tonyja Wedgwooda Benna koji se odrekao lordovskog naslova da bi mogao biti laburist te postao najmlađi član vlade u doba Harolda Wilsona, zatim Ferdinanda Piëcha, Austrijanca koji je izmislio Porsche te Nikolaja Vasiljeviča Fadjejeva – generalnog sekretara SEV-a.

“Moje jasno opredjeljenje je od samih početaka bilo poslovno novinarstvo. Moj moto je da ništa nije tako fascinantno kao gospodarstvo. Sve je vezano za društvenu nadgradnju na materijalnu osnovicu.”

Hrvatsko proljeće bilo mu je jedno od izazovnijih razdoblja u karijeru. Stali su na stranu promjene u deviznom sustavu što je bila osnova protesta. Bilo je pokušaja da se utvrdi njegova osobna odgovornost za orijentaciju lista.“Teško sam preživio. Tada smo uveli pojam tržišnog gospodarstva, radili tablice i analize… Otvarali smo horizonte. To su bili trenutci kad si trebao imati drskosti, hrabrosti, ali i najvažnije – argumente.”

Danas se puno toga promijenilo u novinarstvu koje zahtijeva bržu reakciju. Prije je bilo više odgovornosti i mogućnosti ozbiljnije pristupiti materiji te sagledati argumente s obje strane.

Gavranović je prvi upozoravao na promjene koje će doći u medijima, njihov pad i jačanje društvenih mreža, ali i pisao o public relations u časopisu Banka.

“Profesor Mario Plenković, otac hrvatskog premijera još danas koristi moje prve radova za predavanja. U tom području je naglasak na vođenju igre, ne smije se reagirati već agirati, a demanti je zapravo priznavanje istine.”

I Gavranović je predavao na studijima, ali i osnovao kolegij Turizam i mediji na međunarodnom sveučilištu Libertas. Zalagao se za četiri načela novinarstva – profesionalnost, vjerodostojnost, etičnost i objektivnost. Iza njega je tisuće napisanih članaka, odrađenih intervjua i nekoliko knjiga napisanih na hrvatskom i engleskom jeziku.

Dobio je više nagrada za životno djelo, ali i bio prvi predsjednik Hrvatskog novinarskog društva u Republici Hrvatskoj.

“U svojoj karijeri ništa ne bih mijenjao. Dosta sam sebe davao novinarstvu, ali uvijek išao na problem i argumentima dolazio do rješenja. Kvalitetno novinarstvo uvijek će opstati. Pisanje je moja zanimacija. Trenutno pišem kolumne za Epoha.hr o medijima, o gospodarstvu za Hia.com.hr, o turizmu za kojeg smatram da je nikad dovršena priča za Turizmoteka.hr. Također, redovno pišem za Hrvatski umirovljenički list i Suvremenu trgovinu, časopis Svijet po mjeri čiji sam izvršni urednik i Perspektivu kao glavni urednik.”

Nikada se nije želio politički opredijeliti te je izbjegavao pisati direktno o politici. Iako je jedan od zadnjih tekstova u kojem je pisao o epohi Angele Merkel bio lagani izlet ka tome, bazirao se na činjenice i nju kao ličnost. Navodi ju kao velikog vođu Europe koja je napravila više nego svi ostali zadnjih 20 godina. Pisalo se da je Njemačka teret Europe da bi potom uz Merkel postala njena 'lokomotiva'. Tek će vrijeme pokazati je li otvaranje granica bila pogreška ili pogodak i što slijedi na političkoj sceni nakon ove ere.

“Svoje zadnje dane za ovu godinu u Srimi provodim pripremajući novi broj Perspektive te koristim svaku priliku za kupanje u moru. Uživam sa svojim jutarnjim sljedbenicima koji me zovu zaštitnim znakom plaže na Malom dvoru. Naime, imam dva umjetna kuka i koljena pa mi plivanje puno pomaže. Godišnje tu boravim četiri mjeseca otkada sam 2007. kupio kuću na nagovor pokojne kćerke i supruge. Drago mi je da sam ih poslušao. Druga kćerka i unuke ovdje obožavaju biti, a ja se svaki put preporodim”, kazao je na kraju Ante Gavranović.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 09 Rujan 2021 11:45
djelomob1.jpg