Ožujak 16, 2023 4669

Namirnice su nabavljene, testiranje je u tijeku, smišljaju se nazivi i samo malo vremena nas dijeli od kušanja vodičkih slastica

Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

Kada se spoje razne arome; okusi badema, maraštine, smokava… i kad k tome pridodamo pujinu i tajne sastojke vrsnog kuhara, možemo reći da su na pomolu novi vodički brendovi – kolači s damatinskim okusima. Na tanjure sladokusaca bi trebali stići ubrzo, a svi kojima se svide moći će ih ponijeti sa sobom.

Iza Zorana Fistonića i njegove supruge Hane, kojoj su specijalnost slastice, višegodišnje je iskustvo s kuhačom u ruci. Posebno Hani, koja je u njihovom restoranu Burin šefica kuhinje. Tradicija im seže još u daleku 1984. godinu kada su otvorili vrata restorana. Pripremanje hrane im je svakodnevnica, a posebnu važnost pridaju svježim namirnicama koje nabavljaju od domaćih OPG-ova.

I tako, sasvim slučajno, kako to obično biva, ideja se rodila. 

- Kroz posao u kuhinji palo mi je na pamet da Vodice nemaju niti jednu svoju slasticu kojom bi se brendirale. Slasticu koja će biti autohtona, koja će biti spoj dalmatinskih okusa ukomponiran u moderan izgled, maštovitu ambalažu…. – otkrio nam je na početku razgovora Zoran Fistonić.

Restaurant BURIN vlasnika Zorana Fistonića

Slastice neodoljivih i bogatih okusa: badema, smokvi, maraštine, pujine, višnje… Uz glavne sastojke Fistonići će kombinacijom i onih tajnih, stvoriti suhi kolač neodoljivog okusa, ali i posebnog izgleda. Ni kremasti kolač ništa manje neće biti privlačan. Naprotiv. Boje i šarolikost ispričat će priču o umjetnosti izgleda dok će okusi pričati onu pravu dalmatinsku priču punu okusa.

- Suhi kolač je spoj badema i smokava, dok kremasti kolač sjedinjuje uz badem, suhu smokvu, pujinu, višnju i maraštinu. Imamo još jedan tajni sastojak kremastog kolača koji će ga učiniti, nadam se uistinu posebnim. Bazu nismo potpuno definirali; radimo na tom. Oblikom će vjerojatno oba kolača biti poput pogačica – nastavlja Fistonić.

Fistonićima je želja da kolači, ukoliko budu imali pozitivne povratne informacije, zažive kao autohtoni vodički kolači, ali i novi deserti na menuu u njihovom restoranu. Planiraju i šarmantnu ambalažu za suhe kolače koje će moći kupiti svi željni dobre slastice. Na svakoj ambalaži bit će istaknuta deklaracija OPG-ova od kojih će nabavljati sastojke.

- Kako smo i do sada surađivali s lokalnim OPG-ovima i za ove slastice ću namirnice nabavljati od njih. Testiranje kolača je u tijeku i radimo još na slatkoći okusa. Ako bude sve po planu trebali bi se isprobati negdje početkom svibnja. Jedino što nam nedostaje su nazivi - zaključuje Fistonić.

S nazivima ili ne rapsodiju dalmatinskih okusa ubrzo ćemo imati priliku okusiti.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 16 Ožujak 2023 20:49
djelomob1.jpg