Ožujak 28, 2023 1890

S „Bonjour Vodice“ Klara Rodin Čače pozdravit će sve prisutne u Gradskoj knjižnici Vodice

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

Danas, 28.03.2023. godine s početkom u 18.00 na besplatnoj radionici za odrasle, u Gradskoj knjižnici Vodice, svi željni saznanja o kulturi i običajima Francuske te francuskom jeziku imaju priliku čuti o tom. Besplatnu radionicu održat će Klara Rodin Čače, vlasnica dječje igraonice, majke dvoje djece, animatorica, rođena u Nici, a posljednjih sedamnaest godina sa stalnom adresom na Brodarici.

Tijekom cijelog mjeseca ožujka diljem svijeta se održavaju Dani frankofonije. Posvuda se moglo čuti Bonjour; tako i u Osnovnoj školi Brodarica, gdje je Klara Rodin Čače održavala besplatne radionice za djecu. Uz tu školu, koju pohađaju njezino dvoje djece, Klara je održala radionice i u područnim školama u Grebaštici i na otoku Krapnju.

- Bile su to vrlo zabavne i smiješne dječje igre kroz koje sam djeci nastojala približiti francuski jezik – započela je Klara Rodin Čače, svestrana tridesetosmogodišnjakinja razgovor.

I baš jednu takvu radionicu održat će danas u 18.00 u Gradskoj knjižnici Vodice kako bi sudionicima približila kulturu i običaje Francuza te francuski jezik.

A zašto će baš Klara Rodin Čače održati tu radionicu?

Jer je izvorni govornik francuskog jezika, a korijeni je vuku u ovaj kraj. Na poziv Gradske knjižnice Vodice nije se ni trena razmišljala. Naime, otac, kao i otac njenog supruga su rođeni na Prviću.

- A ja sam svog supruga upoznala na Prviću, kada sam 2006. godine, zajedno s prijateljicom došla na Prvić. I kako sam došla, tako sam i ostala – sa smiješkom nastavlja Klara.

Završila je Visoku školu za marketing i menadžment, ali nije samo stala na tom. Dodatno se obrazovala i usavršavala svoje znanje o animaciji u kojoj je provela neko vrijeme radeći u rodnoj Nici. Zahvaljujući znanju i iskustvu, ali nadasve ljubavi prema djeci pokrenula je vlastiti posao.

- Kada dođete u drugu državu, tek tada vidite koliko ste obrazovani u svojoj, toliko ste neobrazovani u onoj državi u koju dolazite. To me na početku frustriralo i znala sam da bi posao u Nici nakon diplomiranja mogla pronaći, ali sam ipak ostala ovdje. Trebalo je vremena da se snađem i prilagodim. I dan danas mi nedostaju neke stvari. Posebno moja draga susjeda Francine, devedesettrogodišnjakinja, koja mi je otvorila put k umjetnosti i bila dio mog djetinjstva. Uz nju fali mi dio načina života u odnosu na ovaj u Hrvatskoj – dodaje Klara.

Uz nostalgiju prema rodnom gradu i prijateljima, nakon nekog vremena pokrenula je vlastiti posao i otvorila igraonicu za djecu. Kada pogleda unatrag, kaže.

- Nica bi mi dala posao, puno kazališta, brojne predstave, drugačiji način života,.. ali Brodarica mi je dala ljubav, mir, prirodu, a mojoj djeci igre po šumi, pravljenje logora, odlazak u školu na bicikli… A to ne bih ni za što mijenjala - nastavlja Rodin Čače.

U igraonici provodi većinu vremena trudeći se da sve pršti od dječjeg smijeha, igre i veselja. Zabavlja ih na razne načine organizirajući radionice; povodom Dana očeva, Majčinog dana… Trenutno je u potrazi za prostorom za igraonicu, ali ne staje ni trenutka. Podučava djecu francuskom jeziku, organizira evente,.. a baterije većinom puni u šetnji sa svojim ljubimcem Whiskyem, druženju s prijateljima, čitanju ili igri sa svojom djecom,..

U budućnosti planira održavati radionice po manjim mjestima i otocima, a dok se to ne dogodi vraća se sviranju klavira. A želite li saznati ponešto o Samostanu cistercita u Sénanquei u Provansi, Piramidi u Louvreu ili možda o Mont Saint Michelu ili načuti poneku riječ francuskog jezika, Dépêche-toi do Gradske knjižnice Vodice u 18.00 sati i upoznajte Klaru.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 28 Ožujak 2023 16:35
djelomob1.jpg