Svibanj 24, 2023 1979

Vodičani širom svijeta: Kevin, nasljednik obitelji Fržop, istražuje korijene u New Yorku i Hrvatskoj

Vodičani širom svijeta: Kevin, nasljednik obitelji Fržop, istražuje korijene u New Yorku i Hrvatskoj Foto: Ivica Bilan
Ocjeni sadržaj
(9 glasova)

Kao univerzalna nit koja povezuje ljude širom svijeta, genealoško istraživanje često nas vodi na nevjerojatna mjesta. Kevin, liječnik iz New Yorka, samo je jedan od mnogih Vodičana koji su se raspršili po "svim stranama". Priča njegove obitelji je dirljiva i fascinantna, ukorijenjena u malom hrvatskom mjestu Vodice, a proširena na metropolu kakva je New York.

Kevinova priča započinje s prabakom Katarinom, rođenom 1879. godine, članicom obitelji Fržop iz Vodica. Od tada je prošlo mnogo godina, ali krvne veze nisu zaboravljene. Kevin, iako živi preko oceana, uvijek je osjećao duboku vezu s ovim mjestom, koje je bilo dom njegovoj prabaki.

Ovo je Kevinovo prvo putovanje u Hrvatsku. Iako ga je posao naveo da dođe, koristeći priliku, odlučio je posjetiti Vodice i saznati više o svojim precima. Tijekom boravka sudjeluje na simpoziju u Solarisu, što mu je pružilo savršenu priliku za istraživanje obiteljskih korijena.

- U nastojanju da mu pomognemo u ovom osobnom zadatku, kontaktirali smo don Franju Glasnovića te gospodina Ljubu Sladoljeva, priznatog stručnjaka za genealogiju. Gospodin Sladoljev sastavlja Kevinovo obiteljsko stablo, omogućujući mu da još dublje uroni u povijest svoje obitelji i još više poveže svoje srce s rodnom grudom. - poručili su iz Gradske knjižnice Vodice

Sigurni smo da će Kevin, nakon danas provedenog ugodnog vremena s "malom četom Vodičana", još koji put preletjeti preko oceana i posjetiti Vodice, rodno mjesto svoje prabake Katarine.

Kevinova priča samo je jedan primjer kako duboka veza s našom prošlošću može oblikovati našu sadašnjost, pružajući nam smisao pripadnosti i razumijevanja naše osobne povijesti.

Kroz istraživanje svojih korijena, Kevin ne samo da otkriva povijest svoje obitelji, nego i obogaćuje zajednicu Vodica koja je ponosna na svoje dijasporne članove.

djelomob1.jpg