Rujan 13, 2023 2837

Započela berba grožđa

Vinarija Birin: Tradicija, inovacija i kvaliteta

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Danas, pod suncem vodičkog zaleđa, vinogradi Vinarije Birin su užurbani od aktivnosti – berba grožđa je započela! Dok su se berači trudili među redovima vinove loze, Nikola Birin, vlasnik ovog vinarskog bisera, podijelio je s nama priču o izazovima koje su ove godine donijele vremenske prilike.

"Vinogradarska godina bila je izazovna," priznao je Nikola. "Svibanj i lipanj donijeli su obilne kiše, prisiljavajući nas da budemo stalno na nogama kako bismo zaštitili naše vinograde. No, uspjeli smo se nositi s izazovima i sada, s odličnim parametrima grožđa, možemo početi s berbom."

Ova berba trajat će oko 8 do 9 dana, a sorte grožđa koje će se brati uključuju Debit, Maraštinu, Plavinu, Babić, Lasin i Vranac. Vinarija ne oslanja se samo na svoje vinograde; surađuju i s kooperantima koji također doprinose berbi.

O Vinariji Birin valja znati da, iako se tek nedavno pojavila na tržištu, krije dugu povijest. Generacijama je obitelj Birin njegovala mediteranske kulture poput maslina, smokava, vinove loze i višanja. Upravo vinogradarstvo i maslinarstvo su ono što danas predstavljaju srž njihovog poslovanja.

Nikola Birin

U prošlosti, unatoč kvalitetnom grožđu, vinari nisu uspijevali izvući njegov maksimalni potencijal, što je rezultiralo prosječnim vinima. "Posljednjih 15 godina radimo na podizanju kvalitete vina," kaže Nikola, ističući ulogu modernih tehnologija u tom procesu.

Pored vlastitog vinograda, Vinarija Birin proširila se i na suradnju s kooperantima, koji pod njihovim nadzorom isporučuju visokokvalitetno grožđe.

Sa šest različitih etiketa u proizvodnji i godišnjom proizvodnjom od 20.000 litara, što rezultira otprilike 25.000 butelji, Vinarija Birin je postala sinonim za kvalitetu i tradiciju.

Uz sve izazove, poput divljih svinja koje ponekad posjećuju vinograde, ali ne čine značajnu štetu, Nikola je optimističan: "Nadamo se uspješnom završetku berbe."

A s obzirom na njihovu predanost i strast prema vinogradarstvu, nema sumnje da će njihova vina i ove godine oduševiti mnoge.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 13 Rujan 2023 11:50