Srpanj 31, 2021 2078

Tradicionalno se okupila generacija Vodičana i Tribunjaca rođenih 1950. godine

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Do maloprije ime Iva Pischkal nije mi bilo poznato. Našlo se i to ime na popisu Vodičana i Tribunjaca koji su se večeras okupili kod Stare škole. Generacija je to rođena iste godine kad je osnovana i Torcida. Sad vam je već jasno da se radi o godini iljadudevetstopedesetoj (1950. g.). Okupila se ta generacija i prošlo lito. I sva prethodna lita unazad barem pedeset godin.

Lani su u vodiškoj knjižnici imali i izložbu fotografija s generacijskih proslava, a bilo je puno i onih iz školskih dana. Gordana Bastićeva ih je godinama sakupljala i za tu prigodu javno izložila. Bija je na lanjskom okupljanju i Peko. Već tada nije se osjeća baš najbolje. Bolest se lagano vraćala u njegovo izmučeno tilo.

U međuvrimenu je diga sidro i otplovija u VJEČNOST. Fali nam, svojoj obitelji, Selu i svojoj generaciji. To je tako u životu. Svako malo nas „trisne“. Ali, valja ići dalje. Baš zato, njegovi vršnjaci okupljat će se i nadalje. Redovito. Svako lito. 
Pere Virilov ih je zabilježija foto-aparaton, a ja san ih uz pomoć Smiljane Crljenkove, Mirjane Šubašine i Gordane Baščine nastoja sve staviti na papir. Pa, nek se zna ko je stiga na okupljanje godine dviiljadedvadesetprve. Na slici nema Branke Polićeve i Jole, ali koliko san svatija oni će se svojim vršnjacima priključiti na večeri.

A, ako vas zanima ko je Iva Pischkal s početka priče, to je Iva Sučeva, jedna od desetero (ili devetero?!) dice Ante-Blaženice i Dobrile. Bila je Iva i na prošlogodišnjem okupljanju. Godinama živi u Njemačkoj, ali uvik svoj dolazak u Vodice prilagodi ovom događaju. To mi je Gordana za nju rekla prošloga lita. 

 

Eto, to je kratka crtica uz fotografiju koja je pred vama.  Poželimo našim sedamdesetjednogodišnjacima (TEK!) dobro zdravlje i još puno ovakvih okupljanja. Sitit će se oni večeras uz pismu i svih svojih preminulih vršnjaka. A okupljat će se i nadalje baš njima u spomen. I našem dragom Peki kojem ja poručujem: „Doći će opet Hajdukovo vrime. Baš sad, kad nam ne ide, moramo zbiti redove i virovati da se strpljenje i poštenje isplati. Jer, bit će Bili opet ono šta su bili!“

Na fotografiji su: Goran Lasan, Roko Ivas, Smiljana Crljenak, Blažica Lasan, Mirjana Juričev, Ante-Tonči Španja, Gordana Bastić, Ive Ukić (Tribunj), Vilma Mićin- Bujolova, Jušta – Agica Jankov, Karmela Mačukat, Zdravko Vlahov (Srima), Ante Poljičak, Anđelka Radin-Mačukat, Zdravka Skočić, Željko Juričev-Barbin, Iva Juričev-Sudac, Tome Vučak-Čiri, Marica Sladoljev, Elvira Sarajlić (čija je mater Anđa stihovima „opivala“ Vodice), Miko Lasan, Cvitko Perkov (Tribunj) i Josip Bilan.
Valjda se niko neće naljutiti šta smo ženama napisali djevojačka prezimena. 

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 01 Kolovoz 2021 02:30
djelomob1.jpg