Listopad 24, 2022 3599

Napustio nas je Branko Samohod, legendarni vodiški kartaš

Branko Samohod i Gorki-Juričev Koalicija Branko Samohod i Gorki-Juričev Koalicija
Ocjeni sadržaj
(11 glasova)

Briškula, trionfo i trešeta. Tri kraljice među kartaškim igrama. Barem kad je rič o Mediteranu. Pa je tako i u našemu Selu.

Onaj ko ih nikad nije igra, a eventualno je gleda druge dok ih igraju, moga bi pomisliti da je to nešto vrlo jednostavno. I da je dovoljno znati jako vikati i „tuči“ šakon po stolu. A, to ipak nije baš tako. Jest da ima vikanja i ljutnje, a i stol mora biti od čvrstog materijala, ali, virujte, dobri kartaši moraju imati i odličnu memoriju i malo (više) zrna soli u glavi.

Sudjelujući na nekoliko prvih turnira u trešeti i trionfu (trijumfu), a u Vodicama se održavaju od kraja devedesetih, u Kozari, restoranu u Marini i kod Dražija, svatija san da nisan dorasta najbojima u Selu. Doduše, prve godine san u paru sa Stipom Janjcem dogura do četvrtfinala, ali to je bija naš maksimum. Ako nemaš izrazito boje karte od protivničkog para nemaš šanse dobiti one koji su dobri.

Među tim dobrima je i Branko Samohod. Godinama je igra u paru sa Gorkijem Juričevim. Zvali su se „Koalicija“. Nisan siguran jesu li turnir osvajali šest ili sedam puta, ali znam da su rekorderi po broju uzastopnih pobjeda u finalima. Uspilo je to Branku i Gorkome četiri godine zaredom. U tome su nadmašili i meštre Vinka Mrkovića i Tonija Matešu („Meštri“) koji su tri godine uzastopno osvajali turnir.

Prije četiri dana prošlo je dvi godine od Vinkove smrti. Iako su ga zvali Grozni, čovik je bija odličan. Zafrkant. I doktor za karte. Jučer nas je napustija još jedan prvoligaški kartaš. Nakon borbe s bolešću, u šibenskoj bolnici prestalo je kucati i Brankovo srce. Gorki je osta bez meta, a vodiški turnir i Selo bez još jednoga dobroga čovika.

Cili život bija je povezan s dvojicom koji se zovu Gorki. I njegov mlađi brat, koji je umra prije 5-6 miseci, tako se zva.

Branko je rođen 1949. godine. Prije nekoliko godin osta je bez žene. Nisu imali dice.

Ima u Vodicama još dobri igračov, ali ovu dvojicu teško će biti nadomistiti. Za reprezentaciju Sela, u mečevima sa prijateljima iz Betine, oni su bili ka Bajdo i Frane. Vukas i Matošić. A takvi se ne rađaju baš svake godine.U ime svih vodiških kartaša i mještana upućujemo iskrenu sućut njegovima najbližima.

Sprovod Branka Samohoda je u utorak u 17 sati.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 24 Listopad 2022 12:25
djelomob1.jpg