Veljača 13, 2023 4079

Kad je to prava ljubav - Ovi bračni parovi zajedno su više od 50 godina

Ocjeni sadržaj
(7 glasova)

Jednoglasni su da je za uspjeh u braku ključna ljubav. Ipak, uz ljubav tajna uspješnog braka, i to punih 58 godina, za Milku i Ivu Matu Radovčić leži i u tom da se što više radi, dok Sladoljevi koji su zajedno 56 godina misle da je uspjeh i u toleranciji, te međusobnom razumijevanju...

Francuski pisac, Antoine de Saint Exupéry, rekao je da ljubav ne zahtijeva da dvoje ljudi gledaju jedno u drugo, već da zajedno gledaju u istom pravcu. I baš to čine ovi bračni parovi.

Gradonačelnik Ante Cukrov zajedno sa Milkom i Ivom Radovčićem

I to Radovčići punih 58 godina i Sladoljevi 56 godina.

1960. godine na brodskoj pruzi Zadar - Split, Milka Radovčić, rođena davne 1945. godine, upoznala je svog Ivu Matu Radovčića.

- A kako vam je to bilo? Ja sam u to vrijeme završavala školu u Zadru i išli smo na izlet u Split, brodom. Na istom brodu bio je i Ive, koji se vraćao na Kaprije iz Zadra, gdje je u to vrijeme završavao Pomorsku školu. Penjala sam se skalama iz kabine na palubu i ugledala Ivu – prisjeća se Milka Radovčić.

I od tada, 1960. godine, pa sve do sada su nerazdvojni. Vjenčali su se 1965. godine u Novom Vinodolskom, odakle je Milka rodom.

- Nije nam bilo lako, al smo uspjeli. Živjeli smo dugo godina u Njemačkoj. Imamo dva sina, a u braku smo prolazili razne životne oluje, imali uspone i padove, ali nikada nismo odustajali jedno od drugog. Uz to smo puno i radili, pa da vam pravo kažem, nismo se imali ni vrimena svađati. Sve je to važno za uspjeh u braku; a najbolje je kad se manje viđaš, pa se i manje svađaš – smijući se govori nam Milka.

Kako je Ive bio oduvijek glava kuće, naučila je Milka da je za uspjeh u braku važno
- Da vam na jedno uho uđe, na drugo izađe. I tako punih 58 godina. I uspjeli su.

Jučer su u Hotelu Olyimpia, na svečanoj večeri organiziranoj za bračne parove koji su u braku više od pola stoljeća, osim Radovčića sudjelovali i Sladoljevi.

Oni smatraju da je za uspješan brak uz ljubav važna tolerancija i razumijevanje.

Erna i Ljubo Sladoljev

Ljubomir Sladoljev, odmah je znao da će Erna Sladoljev, tada Roca, biti njegova supruga. Danas 56 godina poslije imaju kćer i sina, te dvoje unučadi.

- 1966. godine na Poljani se igralo. Ja sam stajao sa svojim prijateljem Ivom i rekao mu; vidiš Ivo ova će biti moja žena, pokazujući na Ernu – prisjeća se Ljubomir početka njihove ljubavne priče.

Nikada prije nije s njom razgovarao, ali je odmah znao da je ona njegova ljubav.

- Tepija sam je; dan, dva, tri, počeli pričati i godinu dana poslije oženili se – nastavlja Ljubomir, danas umirovljeni autokaroserist, rođen 1942. godine.

Na samom početku braka živjeli su u obiteljskoj kući kod Ljubomirovih roditelja.

- Danas to nije tako kod mladih. Ja sam se udala jako mlada; s osamnaest godina i 5 mjeseci. Kad smo mi bili mladi sve je bilo drugačije. Bilo je više poštovanja, što je važno da brak bude uspješan. Ali, treba znati i prešutjeti i gajiti ljubav. Biti zaljubljen, kao što smo mi danas – nastavlja Erna Sladoljev.

Bilo je to drugo vrijeme.

- Nismo mi kao današnji mladi; pa nema dana bez neke prepirke i kod nas, al to se odmah riješi; za uru, dvi i gotovo. Danas se mladi ožene, dođu problemi i odmah se razvode. Svatko se vrati svojim roditeljima. Tolerancija, razumijevanje i zajedničko rješavanje problema je važno u braku. Uvažavati se međusobno i voliti se; kako na početku braka kasnije još i više – zaključuje Ljubomir.

I baš zahvaljujući neizmjernoj ljubavi, poštovanju i razumijevanju danas iza sebe Sladoljevi i Radovčići imaju više od pola stoljeća braka.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 13 Veljača 2023 21:41
djelomob1.jpg