Studeni 19, 2020 997 Pixabay

Najavljena policijska akcija kontrole brzine kretanja vozila

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Sutra, 20. listopada u vremenu od 12 do 16 sati, na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi će se preventivno-represivna ciljana akcija usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila, sve s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu na našem području.

Osnovni cilj provedbe preventivno-represivne akcije je evidentiranje i sankcioniranje prvenstveno prekršaja brze vožnje zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama kao što su nepropisna i neprilagođena brzina, nepropisno pretjecanje, a isto tako i sankcioniranje ostalih uočenih prometnih prekršaja kao što su  nekorištenje sigurnosnog pojasa i zaštitne kacige, vožnja pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole i dr.  
            
Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno, pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Statistički gledano bilježimo pozitivan trend pada broja prometnih nesreća uzrokovanih nepropisnom i neprilagođenom brzinom, odnosno u prvih devet mjeseci ove godine evidentirane su 192 prometne nesreće, od kojih 92 s ozlijeđenim osobama, dok je u istom vremenskom razdoblju prošle godine evidentirana 251 prometna nesreća uzrokovana nepropisnom i neprilagođenom brzinom, od čega 102 s ozlijeđenim osobama i 7 sa smrtno stradalim osobama. 

Uz pad broja prometnih nesreća uzrokovanih nepropisnom i neprilagođenom brzinom bilježimo i pad prometnih prekršaja nepropisne brzine, pa je tako u prvih devet mjeseci ove godine evidentirano 6449 takvih prekršaja nasuprot istom vremenskom periodu prošle godine kad je evidentirano 8092 prekršaja nepropisne brzine.
 

 
djelomob1.jpg