Lipanj 09, 2022 2008

U petak akcija policije usmjerena na suzbijanje prometnih nesreća i prekršaja koje uzrokuju vozači mopeda i motocikla

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U petak 10. lipnja, u vremenu od 10 do 16 sati na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi će se ciljana preventivno represivna akcija usmjerena na suzbijanje prometnih nesreća i prekršaja koje uzrokuju vozači mopeda i motocikla.

U akciji će maksimalan broj policijskih službenika i tehničkih sredstava biti usmjeren na utvrđivanje ciljanih prekršaja kao što je brzina, prema kojima će se vremenski i prostorno odrediti mjesta postupanja policijskih službenika, represivne aktivnosti će se usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje ostalih najtežih prekršaja (vožnja pod utjecajem alkohola/droga, korištenje mobilnog telefona, nepropisna pretjecanja (npr. preko pješačkog prijelaza), upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom) te posebno prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.

Statistički gledano, u prvih pet mjeseci 2022.g. na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodile su se 283 prometne nesreće (291 u istom razdoblju 2021.g.) od kojih 208 s materijalnom štetom (194 u 2021.g.), 71 s ozlijeđenim osobama (92 u 2021.g.), te 4 sa smrtno stradalim osobama (5 u 2021.g.).

U prometnim nesrećama ukupno su stradale 94 osobe (132 u 2021.g.), od čega je 6 osoba smrtno stradalo (6 u 2021.g.), 20 osoba je teže ozlijeđeno (40 u 2021.g.), a 68 ih je lakše ozlijeđeno (86 u 2021.g.). Iako je broj prometnih nesreća skoro identičan ipak je smanjen broj osoba koje su stradale, pogotovo teško.

Rizk Casino Bonus

Promatrajući samo mjesec lipanj u posljednjih 5 godina, vozači mopeda ili motocikala su uzrokovali ukupno 35 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 1 u kojoj je 1 osoba smrtno stradala. Kao uzroke prometnih nesreća ističemo nepropisnu ili neprilagođenu brzinu (17 PN), nepropisno kretanje po kolniku (9 PN), nepropisno pretjecanje (3 PN), nepropisno uključivanje (2 PN) i dr. Ipak napominjemo da je tijekom 2021.g. smrtno stradalo 7 osoba na mopedima i motociklima!

Dominantni uzroci tih nesreća su nepropisna/neprilagođena brzina vozača mopeda i motocikla, često uz oduzimanje prednosti od strane vozača osobnih i teretnih automobila, kao i prekršaja vožnje bez zaštitne kacige, prije stjecanja prava na upravljanje i vožnje neregistriranih i tehnički neispravnih mopeda i motocikla.

Posebno napominjemo kako je povećan broj prekršaja gdje vozači ne koriste zaštitnu kacigu (50 u odnosu na 23 prošle godine), zatim nepropisno pretjecanje/obilaženje (64 u odnosu na 23) dok smo primijetili i određen broj neregistriranih vozila te vozača koji razgovaraju na mobilni telefon tijekom vožnje, za što su prekršajno prijavljeni! - poručuju iz Policije

Vaša reakcija na članak
djelomob1.jpg