Veljača 02, 2023 770

Mirno okupljanje koje se organizira u svrhu promicanja i zaštite ženskih ljudskih prava održat će se na šibenskoj poljani u subotu u 10 sati

Mirno okupljanje koje se organizira u svrhu promicanja i zaštite ženskih ljudskih prava održat će se na šibenskoj poljani u subotu u 10 sati Šibenski portal
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Mirno okupljanje najavljeno za 4. veljače na Poljani, a koje se organizira u svrhu isticanja i stavljanja u prvi plan potrebe da se adekvatno promiču i štite ženska ljudska prava u Republici Hrvatskoj, odgađa se za 10 sati.

Okupljanje je prvotno najavljeno za 8.30 sati, a iz Kulturne udruge Fotopoetika i Šibenske udruge mladih poslali su priopćenje naslova ‘Ograničeno vrijeme i drugotne žene u Šibeniku’ koje prenosimo u cijelosti.

– Dana 25. siječnja Šibenska udruga mladih Š.U.M. od Grada Šibenika zatražila je dopuštenje za korištenje Poljane u svrhu mirnog okupljanja građana/ki s ciljem isticanja i stavljanja u prvi plan potrebe da se štite i promiču ženska ljudska prava u vremenu od 8 do 12 sati. Dana 1. veljače Udruzi je izdano Odobrenje za korištenje javne gradske površine u vremenu od 10 do 12 sati bez obrazloženja takve Odluke. Iako je Udruga uložila prigovor na proizvoljno uskraćivanje vremena trajanja mirnog okupljanja do kraja današnjeg radnog dana nije zaprimila službeno očitovanje Grada Šibenika – priopćili su.

Ustavom Republike Hrvatske određene su najviše vrednote ustavnog poretka, između ostalih, sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova te poštivanje prava čovjeka, a propisano je pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed. Poznavajući Ustav Republike Hrvatske i Zakon o javnom okupljanju gradska je vlast odlučila ograničiti pravo svojim građanima/kama na mirno okupljanje bez uporišta.

Istovremeno, dopustila je i nije na niti jedan način ograničila okupljanje skupine ljudi koji putem službenih kanala pozivaju na uskratu konvencijama, ustavima i zakonima omogućenih prava ženama čime je prekršila upravo osnovnu vrijednost hrvatskog ustava kojim se promiče ravnopravnost spolova i sloboda okupljanja. Poslala je tako poruku ženama da zaista jesu drugotne, ali i pokazala da su žene zaista te koje svakodnevno proživljavaju institucionalno nasilje. Poruka gradske uprave je da će pod svaku cijenu ograničiti demokratske, građanske slobode ženama i njihovim saveznicima/cama u želji da istaknu potrebu da su ženska prava, ljudska prava, a da i jedna i druga treba i dalje štititi od različitih političkih i ideoloških interesa.

– Podsjećamo da Zakon o javnom okupljanju u članku 9. popisuje kako se ne prijavljuju pojedinačni prosvjedi građana/ki što ostavlja mogućnost slobodnog izražavanja uvjerenja pojedincima/kama koje se na to odluče – kazali su.

djelomob1.jpg