Lipanj 10, 2021 677

Povodom Svjetskog dana darivatelja krvi: Druženje darivatelja i mladih koji žele iz prve ruke saznati sve o darivanju

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Svake godine 14. lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi, s ciljem da se zahvali svim ljudima koji dobrovoljno daruju krv, ali i kako bi se ukazalo na važnost krvi i krvnih pripravaka u liječenju bolesnika.

Krv može dati svaka osoba dobrog zdravlja u dobi od 18 do 65 godina.  Žene smiju krv davati tri, a muškarci četiri puta godišnje. Prije svakog davanja krvi obavi se i kratkotrajni  liječnički pregled darivatelja. Da(ri)vanje (450 mililitara) traje desetak minuta, nakon čega uslijedi i zahvalni obrok. Davanjem krvi ne ugrožava se zdravlje, već se, dapače, kontrolira zdravstveno stanje darivatelja krvi. 

Vodički klub darivatelja djeluje neprekinuto od 1976. godine. Iako kroz svih 45 proteklih godina Klub djeluje uspješno, nije naodmet iznova pozivati one koji se još nisu uključili u ovu humanu priču. To se posebice odnosi na mlade. Stoga su čelne osobe Kluba DDK „Vodice“ i Gradskog društva Crvenog križa Vodica, Sanja Radin-Mačukat  i Marijana Biluš, odlučile organizirati druženje darivatelja i mladih koji žele iz prve ruke saznati sve o darivanju.  

Bit će i prigodnih informativnih materijala (brošura i letaka), a s obzirom na sve više temperature i osvježavajućih napitaka.  Druženje će se održati u ponedjeljak (14.6.) na platou pred Gradskom knjižnicom Vodice, a trajati će od 18 do 20 sati. Organizatori na druženje pozivaju darivatelje, ali i sve ostale građane, posebice mlade,  koji žele saznati što više o darivanju krvi.

U Hrvatskoj se godišnje prikupi oko 180.000 doza krvi.  Približno 100 tisuća osoba daruje krv, od čega je 30 posto žena i 70 posto muškaraca.

Postanite i Vi dio ove lijepe priče!

djelomob1.jpg