07 Tra 2018 Šime Strikoman
    5155

Pjevačica prekrasnog glasa Helena Bastić: Najveća nagrada svakom glazbeniku je kada publika poziva na bis

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)
0

Vodice su iznjedrile zaista puno prekrasnih glasova, a posebno mjesto na tom popisu zasigurno pripada Heleni Bastić.


Njezin glazbeni put krenuo je još u vrtićkim danima, a ozbiljnije bavljenje glazbom nastupilo je ubrzo nakon toga, u zagrebačkom zboru Zvjezdice sa kojim je nastupala u renomiranim koncertnim prostorima, kao što su Lisinski ili Hrvatsko narodno kazalište, sa kojim je dobila iskustvo zborskih natjecanja i putovanja, ali i televizijskih snimanja, pa se tako može pohvaliti da je bila i jedna od sudionica stvaranja tadašnje dječje televizije u sklopu Televizije Zagreb.

U Zvjezdicama se naravno susrela i sa raznim tehnikama pjevanja pa je tako kao djevojčica vrlo spretno izvodila različite vrste glazbe, od klasike, popa, jazza, pa sve do folklora. Njezin se talent dalje razvijao u muzičkoj školi gdje je učila solo pjevanje i klavir, a glazbeno je obrazovanje nastavila i na Akademiji u Grazu gdje je pohađala i diplomirala solo pjevanje i jazz glazbu.

"Ono najvrijednije što sam u Grazu naučila je zasigurno pristup prema radu, usredotočenost na rad i detalje te na samu izvedbu. Profesori su nam znali vrlo često govoriti kako mi iz južnijih krajeva imamo lijepe glasove, ali da nas lijenost nekada zna u tome omesti. No, kada se spoje marljivost, vježbanje i slavenski talent, tada izvrsne stvari nastaju", otkriva nam Helena i u isto vrijeme to dokazuje svojim marljivim radom tijekom nekoliko desetljeća.

Njezin rad je nagradila i struka, kada joj je uručila Porin za live album koji je snimila sa Soulfingersima.

Ono što je zanimljivo je to da ga je dobila sa samo 19 godina i u tom trenu bila najmlađa sudionica, a ujedno i dobitnica te prestižne nagrade.

Helena-Bastic1.jpg

Sa Soulfingersima je pjevala 3 godine tijekom kojih je ta vrckava funky grupa imala stalne gaže u poznatom BP klubu koji je vodio pokojni velikan hrvatskog jazza Boško Petrović.

"Mi smo bili generacija koja je odrasla uz takav zvuk gledajući najobičnije crtiće; uvodna špica Pink Pantera bila je jazz dionica, Tom i Jerry imali su cijeli big band, a svi smo često pjevušili i bajum-badum", objašnjava nam ona.
Helena je također pridonijela ponudi i sadržaju događanja u našim Vodicama kada je 2003. godine zajedno s TZ Vodice pokrenula Sea side jazz festival.

"Zdenka Kovačiček, po meni velika i možda najveća diva hrvatske glazbe je otvorila taj prvi festival, a bili smo pokriveni i medijima kao što su HRT i Hrvatski radio koji je uživo prenosio festival. Bio je to tada centralni kulturni događaj u našoj županiji, kao što su danas primjerice događaji na šibenskim tvrđavama i jako sam ponosna na to", prisjeća se Helena koja je zajedno sa suradnicima dovodila velikane jazz glazbe, od kojih izdvaja Ladislava Fidrija, koji je baš za taj vodiški jazz festival oformio big band, zbog kojega se festival preselio sa terase Exita i bio prvi izvođač na tada novouređenom amfiteatru na Guvnu.

"Najveća nagrada nam je bila kada je publika tražila još, a uspjeh je dolazio zbog, vjerujem dobro osmišljenog koncepta koji bi se ostvarivao kroz naše goste, glazbenike. Izvođači su se nadopunjavali i jazzom pričali svoju priču, a to bi publika uvijek prepoznala. Danas, kada na žalost nisam više dio te priče uviđam da razina kvalitete nije ista i smatram da Vodice imaju puno prostora za razvijanje kvalitenih projekata i priča i to ne samo što se tiče jazza", govori nam Helena.

Iskoristili smo ovu priliku da pitamo Helenu ima li neki glazbenik u Vodicama koji joj je "zapeo za uho", na što ona odgovara:

"Iz aviona se vidi da mi u Vodicama imamo glazbu u krvi. Vodička glazba, Godimenti, Bunari, Oršulice, Spectrum i svi ostali koji muziciraju mi se čine kao kvalitetni glazbenici koji imaju onaj spoj marljivosti i onog slavenskog sa početka priče. Također mi se sviđao i Truss festival koji se nekoliko godina održavao i šteta je da ga više nema, a posebnu pohvalu bih uputila Tonćiju koji vodi školu gitare i klavira jer daje mladima mogućnost da se muzički obrazuju".

Danas Helena vodi solo karijeru i priprema nekoliko pjesama za ljeto, a za kraj ćemo još spomenuti i Bastardze koje ne treba posebno predstavljati, a sa čijim riječima ćemo i završiti ovu priču o Heleni;

"Muzika ljubavi sa nama dolazi, muzika ljubavi zauvijek ostaje."

 

djelomid1.jpg


tehnoadeo2017 BumbaNG
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

bazenid

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalni

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close