Siječanj 25, 2023 1560

Vodički klub uspješan je i na natjecateljskom i na organizacijom polju

Predsjednik AK Okit: 'U samom smo vrhu trail natjecanja u Hrvatskoj, a želja nam je osnivanje Škole trčanja'

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Atletski klub Okit ove će godine proslaviti deset godina postojanja. Iza njega je vrlo plodonosno i uspješno desetljeće. Aktivan je u organizaciji brojnih utrka, a rezultati njegovih članova upisali su ga velikim slovima na atletsku mapu ne samo Dalmacije, nego i Hrvatske. Posebno su uspješni na trail utrkama.

- Usudio bih se kazati kako smo u trailu možda i najbolji u državi, to se pogotovo odnosni na naš muški dio ekipe, a nadam se da će u skoro vrijeme i naše natjecateljice biti na toj razini. Na njih smo također jako ponosni, ali momci su za sada ti koji su među elitom – kaže predsjednik kluba Mićo Klarić.

Josip Toljan, Krešimir Mrčela, Nenad Ostojić, Bojan Grbić članovi su vodičkog kluba koji ostvaruju vrhunske rezultate. Grbić je, recimo, prvi Hrvat uvršten u elitnu skupinu na ITRA-inoj listi (International Trail Running Association).

- U jeku natjecateljske sezone svakog vikenda između 15 i 20 naših članova nastupa na raznim natjecanjima, tako da nas uistinu svugdje ima. Što se tiče onih većih natjecanja, Nenad Ostojić nastupit će na Ultra Trail du Mt. Blancu, 170 kilometara duge utrke koja prolazi kroz tri zemlje, Bojan Grbić u srpnju će nastupiti na Europskom prvenstvu na albanskim Prokletijama, a Marin Vukman i Nikola Domitrović nastupit će na 370 kilometara dugoj utrci Tour de Giant na Dolomitima – ističe Klarić.

Sve to treba isfinancirati, sve to košta. Klarić naglašava kako primjerice samo prijava na utrci Ultra Trail du Mt. Blanc košta 400 eura, a s putom, smještajem i pratnjom troškovi se penju do dvije, tri tisuće eura.

- Uglavnom se financiramo od kotizacija na utrkama koje organiziramo. Od Grada Vodica godišnje dobijemo 11 tisuća kuna, što je, smatramo premalo kada se zna da se naši godišnji troškovi penju na oko 150 tisuća kuna – kaže predsjednik AK Okit.

Osim na tom natjecateljskom polju vodički klub pokazao se vrlo uspješnim i na organizacijskom planu. U sklopu Zimske otočne lige organizator je nekoliko utrka; Murter Trail, Evil Village Trail, zatim one na Zlarinu te na Prviću. Prva od njih, ona murterska, održana je prošlog vikenda, uz nemali broj problema.- Vrijeme nam je zadavalo puno glavobolja, orkanska bura i mećava srušila nam je šator, a imali smo i situaciju da se sedmero djece s Murtera prijavilo za utrku i uzelo startne brojeve, i onda otišla svojim putem. Naravno, nastala je panika, potraga za njima, a oni kući u toplom – priča Klarić.

Sljedeća utrka Zimske otočne lige ona je u Prku prirode Vransko jezero Evil Village Trail, sa startom i ciljem u Kašiću, a koju AK Okit organizira u suradnji s DSR-om Fortuna iz Pirovca. Za kraj predsjednika kluba pitamo kako stoje s podmlatkom.

- Tu trenutno imamo samo Mašu Klarić (na nedavnom proglašenju najboljih županijskih sportaša dobila priznanje kao perspektivna sportašica, op.a.), a želja nam je, naravno, da nam se priključi što više djece. Stoga je i naša želja osnivanje Škole trčanja i nešto se po tom pitanju pokrenulo prije par godina, ali nas je presjekla epidemija Covida. Sada kada su se stvari normalizirale nadam se da ćemo nastaviti s njezinom realizacijom, ali ključne će biti financije i pomoć Grada i Zajednice sportova – zaključio je Mićo Klarić.

djelomob1.jpg