Bumba top desk
14 Ožu 2019
  2919

LITURGIJSKI I TURISTIČKI PROJEKT

Manifestacija '10 Uskrsnih dana u Vodicama' ove godine s još bogatijim programom

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)
0
Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 14 Ožujak 2019 17:02

Vodice sa svojim bogatstvom korizmenih i uskrsnih događanja iz godine u godinu postaju prepoznatljive kao destinacija koja u uskrsno vrijeme nudi nešto jedinstveno i izvorno. Ove godine pripremljen je još bogatiji program koji počinje i nešto ranije od 11.do 23. travnja.

 

- Tijekom manifestacije ljudi koji nisu vezani za Župu imaju prilike posjetiti i događanja van crkve koja govore o našoj baštini i vjeri pa ju zato imamo obavezu oplemenjivati, kazao je Marko Juričev Martinčev, koordinator manifestacije.

Manifestacija ‘’10 uskrsnih dana u Vodicama” započinje dolaskom uglednog etnomuzikologa dr.sc. Joška Ćalete i "Pučkih pivača Katoličkog bogoslovnog fakulteta" iz Zagreba, ali i otvorenjem otvorenje izložbe fotografija o žudijima autora Andrije Vrcana uz svakodnevna brojna događanja.

''Vodički festival Žudija'' na Uskrsni ponedjeljak oplemenit će Oklaj uz gostovanje više od 30 župa iz svih dijelova Hrvatske.

- Nakon postrojenja svih čuvara prikazat će se običaj padanja i bježanja iz crkve. Ovim načinom dajemo počast Isusu Kristu i ističemo važnost uskrsnuća. Presretni smo što nam se svake godine pridružuje sve više župa i to ne samo iz Hrvatske. Želju za sudjelovanjem iskazali su i čuvari iz Subotice, Slovenije i Poljske koji će nas vjerojatno posjetiti za Dan župe jer zbog svog programa sada nisu u mogućnosti, istaknuo je Luka Lipić, koordinator Festivala Žudija.

konf1-2.jpg

U Oklaju će sudjelovati i pučki pjevači koje će pratiti sav kolorit odora i običaja uz prigodni domjenak za sve goste Festivala. Netom prije samog postrojenja i nakon Svete mise napravit će se i Milenijska fotografija.

- Ovaj 19. po redu Festival održava se u čast časne Klari Žižić koja je osnovala red Družbe časnih sestara franjevki od Bezgrješne pa će fotografija biti u njenom obliku. Također, u Festivalu će ove godine sudjelovati i žene, domaće i gosti u različitoj odjeći - narodnoj nošnji, ali i odjeći u skladu s današnjim vremenom, istaknuo je Šime Strikoman, idejni začetnik ''Vodičkog festivala Žudija''.

Svake godine vodička Gradska knjižnica organizira izložbu o Žudijima s autorima koji prate Festivale te koja će se održati prvog dana vodičke manifestacije.

- Također, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem, Župom i Družbom sestara franjevki od Bezgrješne imat ćemo predstavljanje njihova vrlo vrijednog zbornika u Kulturnom centru. One su prošle godine obilježile 50 godina svog djelovanja, a posebno mi je drago što će se to održati na datum koji spada na Noć knjige, istaknula je Sanja Radin-Mačukat, ravnateljica Gradske knjižnice Vodice.

Jumbo plakati o ovoj velikoj vodičkoj manifestaciji uz marketinšku pomoć Grada Vodica nalazit će na ulazima u grad, na izlazu iz Zagreba i ulazu u Šibenik s autoceste. Detaljan program pogledajte u nastavku.

Vodice - Žudiji 2018 025.JPG

„10 USKRSNIH DANA U VODICAMA“
Program 2019.

11.04. – Izložba, radionica i koncert

• 17:00 – otvorenje izložbe fotografija autora Andrije Vrcana, Gradska knjižnica Vodice
Iskusni splitski fotograf Andrija Vrcan predstaviti će svoju izložbu fotografija sa „Vodičkih festivala Žudija“, kojima je prisustvovao proteklih nekoliko godina.
• 17:15 – „Glagoljaško crkveno pučko pjevanje, nematerijalno kulturno dobro RH“, glazbena radionica i seminar, Gradska knjižnica Vodice
Joško Ćaleta, etnomuzikolog, glazbeni pedagog, kompozitor, producent i dirigent održati će jedinstvenu glazbenu radionicu i seminar. Teme kojima se bavi u svojim istraživanjima uglavnom su vezane uz vokalnu glazbenu tradiciju (svjetovnu i sakralnu) dalmatinskog primorja i zaleđa.
• 19:00 – Sveta misa koju predvode „Pučki pivači KBF-a“, župna crkva Našašća sv. Križa, Vodice
• 19:30 - Koncert hrvatskih pučkih korizmenih napjeva izvode „Pučki pivači KBF-a“, župna crkva Našašća sv. Križa, Vodice
Ansambl „Pučki pivači KBF-a“ osnovan je 2018. godine pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Činili su ga isprva studenti KBF-a, polaznici izbornog kolegija “Interpretacija glagoljaškog crkvenog pučkog pjevanja”, a s vremenom su se priključili i drugi. Ansambl od svojeg osnutka djeluje pod vodstvom dr. sc. Joška Ćalete.

13.04. – Druženje svih generacija Vodičkih Žudija 

• 19:00 - večernja misa za sve pokojne Žudije, župna crkva Našašća Sv. Križa
• 20:00 – večera i druženje za sve generacije Žudija, pastoralni centar „Bažana“

14.04. – Cvjetnica, nedjelja Muke Gospodnje

• 11:00 – blagoslov maslinovih grančica na gradskom trgu Dr. Franje Tuđmana i Sv. misa

• 19:00 – „Muka“, Imotski
Grad Imotski poziva sve na čuvenu „Muku“ – skazanje Kristove muke, smrti i uskrsnuća. Sudjeluju čuvari Božjega groba iz Imotskoga zajedno sa vodičkim Žudijima, uz još preko 500 kostimiranih glumaca

15.04. – Veliki Ponedjeljak

• 09:00 – 17:00 – slaganje Božjeg groba u župnoj crkvi – mogućnost za posjet
• 16:00 – Radionica „Kako se misi „vodiška karitula“ i kroji „žudijska kapa“, trg dr. Franje Tuđmana (Rudina)
Kulturna udruga „Vodiške Perlice“ upriličiti će izradu originalne „Vodiške karitule“, uskrsne pletenice koja se u Vodicama tradicionalno priprema u uskrsno vrijeme, a prikazati će se i način na koji se izrađivala „žudijska kapa (kaciga)“ prije gotovo 50 godina, uz sudjelovanje Vodičkih Žudija, te vrtićke i školske djece.

16.04. – Veliki Utorak 

• 09:00 – 17:00 - slaganje Božjeg groba u župnoj crkvi – mogućnost za posjet
• 18:00 – Sveta misa, župna crkva Sv. Jelene, Prvić Šepurine
• 18:30 – „O povijesti nastanka i djelovanja Žudija (Čuvara Božjega greba) u Šepurini, župna crkva Sv. Jelene, Prvić Šepurine
Čuvari Božjega greba iz Prvić Šepurine ispričati će priču o svojem nastanku i djelovanju, kroz bogatu i zanimljivu povijest otoka Prvića. Moderator događanja je Neven Skroza, dugogodišnji aktivni sudionik svih župnih događanja na otoku Prviću.

17.04. – Velika Srijeda 

• 09:00 – 17:00 - slaganje Božjeg groba u župnoj crkvi, mogućnost za posjet
• 19:30 – Korizmeni koncert, Kulturni centar Vodice

18.04. – Veliki Četvrtak 

• 19:30 - Sveta misa Večere Gospodnje
Od članova družbe vodičkih Žudija biraju se dvanaestorica, te oni predstavljaju 12 apostola kojima na misi večere Gospodnje župnik obredno pere noge, simbolizirajući Kristovu gestu služenja i ljubavi.
• 22:00 – 23:00 – straže na Božjem grobu u župnoj crkvi

19.04. – Veliki Petak

• 07:00 – 20:30 – straže na Božjem grobu u župnoj crkvi
• 11:00 – Križni put u župnoj crkvi
• 14:00 – Gospin plač, pjevanje prigodnih psalama na starom vodičkom pučkom napjevu
• 19:30 – služba Muke Gospodnje
Svečana procesija kroz mjesto u kojoj sudjeluju vodički Žudiji, od kojih se izabiru uloge Isusa, Jude i Šimuna, te uz njih Poncija Pilata i Veronike.
• 22:30 – 00:00 – noćne straže na Božjem grobu u župnoj crkvi

20.04. – Velika Subota 

• 00:00 – 08:30 – noćne straže na Božjem grobu u župnoj crkvi
• 08:30 – 13:00 – djeca od 4 do 13 godina obavljaju službu čuvara Božjeg groba
• 18:00 – izbor devetorice koji „padaju“, simbolizirajući tim činom Uskrsnuće Gospodinovo
• 20:00 – Vazmeno bdjenje u Svetoj noći
Bogoslužje vazmenog bdijenja: Služba svijetla-blagoslov ognja, Služba Riječi-Žudiji padaju, Krsna služba, Euharistijska služba i blagoslov jela.

21.04. – Uskrs 

• 10:00 - Uskršnji turnir u „tucanju jaja“ u organizaciji „Zajednice Hrvata BiH Šibensko kninske županije, trg. Dr. Franje Tuđmana (Rudina),
• 11:00 – Sveta Misa

22.04. – Uskrsni Ponedjeljak

 „Vodički festival Žudija“ u Oklaju
• 10:00 – svečana sv. Misa
• 11:00 - Milenijska fotografija Šime Strikomana
• 11:30 – postrojavanje svih grupa čuvara
• 12:00- 14:00 – Vodički festival Žudija u Oklaju
Tijekom trajanja festivala izmjenjuju se družbe čuvara Božjeg groba prikazujući svoje jedinstvene pasionske običaje, svoju odoru i narodnu nošnju, te raznolike napjeve vezane uz vrijeme Uskrsa.
• 14:00 – prigodni domjenak za sve goste festivala

 Uskrsni doručak u Vodicama

• 10:00 - otvorenje Uskrsnog doručka
Turistička zajednica Grada Vodica već godinama organizira doručak na otvorenom na Uskrsni ponedjeljak. Doručak poslužuju žene odjevene u vodičke narodne nošnje. Sudjeluju folklorne skupine iz okolnih mjesta, pjevaju dalmatinske klape, poslužuju se domaći specijaliteti.

23.04. – Promocija zbornika Družbe sestara franjevki od Bezgrješne

• 19:30 - Promocija zbornika u povodu proslave 300. obljetnice preminuća službenice Božje majke Klare Žižić, utemeljiteljice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne, te uz obilježavanje 50 godina djelovanja Družbe u župi Vodice, Kulturni centar Vodice
Predstavnice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne, zajedno sa Gradskom knjižnicom Vodice kao moderatorom promocije, predstaviti će ovaj vrlo vrijedan zbornik.

 

 

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Vodičani iskoristili sunčanu nedjelju za šetnju, ali i za radove na poljima i vrtovima
  Information
  Podijeli
  Information

  Vodičani iskoristili sunčanu nedjelju za šetnju, ali i za radove na poljima i vrtovima

  Information
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close