Travanj 16, 2019 2556 FB HDZ ŠK županije

Saborska zastupnica Branka Juričev-Marinčev predložila odredbu kojom bi svim TZ koje ostvaruju preko milijun komercijalnih noćenja bio omogućen samostalni širok spektar djelovanja

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
U okviru rasprave o paketu turističkih zakona, Vlada RH prihvatila prijedlog da se očuva djelovanje turističkih zajednica mjesta, a Branka Juričev-Marinčev predložila i usvajanje odredbe kojom bi svim turističkim zajednicama koje ostvaruju preko milijun komercijalnih noćenja poput Šibenika, Vodica, Makarske i sl. bilo omogućeno da ostvare prava na samostalni širok spektar djelovanja


U Hrvatskome saboru raspravljen je paket zakona kojima se uređuje sustav turističkih zajednica, promicanje hrvatskog turizma, te turistička pristojba i članarine u turističkim zajednicama.

Zastupnica Branka Juričev-Martinčev, posebno je pohvalila spremnost Vlade RH da prihvati brojne sugestije iznesene u raspravi o navedenim zakonima u prvom čitanju, posebno o promjeni odredbe o očuvanju djelovanja rada turističkih zajednica mjesta.
Navela je primjer svoje Šibensko-kninske županije i pojasnila je da se time daje podrška radu turističkih zajednica mjesta Jezera, Betina, Zlarin, Krapanj-Brodarica i Grebaštica.
''U Sabornici sam iznijela izvrsne podatke o poslovanju tih naših malih turističkih zajednica koji nepobitno ukazuju da su one, tj. njihovi djelatnici koristan i vrijedan subjekt cjelokupne slike našega turizma'' naglasila je.

Također, u ime Kluba HDZ-a, zastupnica Juričev-Martinčev potpisala je amandman na članak Konačnog prijedloga zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskoga turizma. Naime, u zakonu je predviđena odredba da one turističke zajednice na čijem se području ostvari više od 2 milijuna noćenja ostvaruju različita veća prava, između ostalog i pravo na samostalni operativni marketing.
Iako je neosporno da veliki turistički centri poput Zagreba, Dubrovnika ili Rovinja zaslužuju poseban status, zastupnica je zatražila da se napravi distinkcija između komercijalnih i nekomercijalnih noćenja jer pojedine TZ koje broje preko 2 milijuna noćenja imaju i do 80% ostvarenih noćenja u kategoriji nekomercijalnih.
Time bi Npr. TZ grada Šibenika, TZ grada Vodica ili pak Makarske ostale zakinute iako imaju daleko veći broj komercijalnih noćenja od takvih tzv. vikend sredina. TZ grada Vodica je ostvarila gotovo 1.5 milijuna noćenja te ne bi ulazila u ovu kategoriju već bi se mogla samo udružena promovirati. U predloženom tekstu, zastupnica Branka Juričev-Martinčev predložila je da se uvjet broja noćenja snizi na 1 milijun, ali i da se uvede distinkcija komercijalnog noćenja.

Rješenjima iz navedenih zakona između ostalog smanjeni su i troškovi poslovanja gospodarstvenika. Veliki broj dosadašnjih obveznika plaćanja članarine to više nisu kao npr. računovodstvene usluge, frizerski saloni i slično.
Zastupnica Branka Juričev Martinčev, dodatno je apelirala i da se još jednom razmisli o odustajanju od odredbe da se imenovanje turističkog vijeća TZ-a ograniči na četiri godine jer mehanizmi za razrješenje u slučaju neadekvatnog obavljanja zadataka već postoje a ovime se samo otežava provedba dugoročnijih projekata i strateškog planiranja. Naime, svake godine postoji zakonska mogućnost razrješenja istog ako ne ispunjava povjerene mu zadaće.

Kod Zakona o turističkoj pristojbi odluku o visini turističke pristojbe donositi će županijske skupštine i Gradska skupština grada Zagreba dok će ministar turizma propisivati najniži i najviši iznos, čime se uvodi decentralizacija u odlučivanju. Na isti način je od ove godine i regulirana odnosno dana obveza općinskim odnosno gradskim vijećima da donesu iznos plaćanja poreza na iznajmljivanje soba i apartmana.
Predložena je i drugačija raspodjela turističke pristojbe u nautici, kako bi više sredstava ostalo na lokalnom i regionalnom nivou gdje se ostvaruje turistički promet. Preciznije, 65% ostaje lokalnoj turističkoj zajednici, 15% regionalnoj i 20% HTZ-u.
Prošle, 2018. godine, u Hrvatskoj je boravilo 19,4 milijuna turista, što je 6,5% više nego što je to bilo u prethodnoj godini, a ostvareno je 106 milijuna noćenja što je 4% više nego 2017. godine.
„Pred nama su novi izazovi, nove situacije na tržištu i svi zajedno moramo dati svoj doprinos bilo preko ovih i sličnih zakonskih prijedloga, bilo preko osobnog angažmana, promoviranja naše zemlje sa svim ljepotama i prednostima kojima obiluje'' zaključila je zastupnica Branka-Juričev Martinčev.
Poslijednja izmjena dana Utorak, 16 Travanj 2019 23:55
djelomob1.jpg