Transparentnost proračuna jedinica lokalne samouprave: Grad Vodice šestu godinu zaredom dobio najbolju ocjenu

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Prosječna ocjena transparentnosti hrvatskih gradova ove je godine 4,5, za razliku od prošlogodišnjih 4,3, a najveći skok – sa prošlogodišnje jedinice na četvorku, u godinu dana napravio je Grad Otok. Posebnu pohvalu su, pak, dobili gradovi Buzet, Osijek, Pazin, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Vodice i Zagreb, jer su svih šest godina zaredom objavili sve potrebne dokumente. 

Institut za javne financije predstavio je u srijedu rezultate šestog ciklusa istraživanja proračunske transparentnosti hrvatskih županija, gradova i općina koje su ove godine ocijenjene sa prosječnom ocjenom 4,1, od mogućih 5. To je nastavak trenda rasta poboljšanja transparentnosti naših JLS-ova koji su prošle godine dobili zaključnu ocjenu Instituta 3,9, a prije šest godina u svom prvom istraživanju Institut im je dodijelio jedva prolaznih 1,8. – piše portal Gradonačelnik.hr

Posebnu pohvalu u istraživanju koje su vodile Katarina Ott i Mihaela Brontić i ove je godine dobilo osam gradova – Buzet, Osijek, Pazin, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Vodice i Zagreb, koji su u svim dosadašnjim ciklusima objavili svih pet dokumenata.

‘Iz godine u godinu sve je očitije da postoje izrazito transparentni gradovi i općine s malim brojem stanovnika i niskim godišnjim prihodima po stanovniku, no da veće i bogatije lokalne jedinice ipak češće objavljuju veći broj proračunskih dokumenata.

Također, sve je veći broj lokalnih jedinica koje se polako bude i oponašaju prakse transparentnijih susjeda’, ističe se u analizi.

Inače, proračunsku transparentnost u Institutu ocjenjuju temeljem broja ključnih dokumenata objavljenim na web stranicama jedinica lokalne samouprave, i to – izvještaja o godišnjem izvršenju proračuna za 2018., izvještaja o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2019., prijedlogu proračuna za 2020., izglasanom proračunu za 2020. i proračunskom vodiču za građane za 2020.

djelomob1.jpg

Najnovije
  • Information
    Podijeli

    Foto đir nedjeljom: Oj, Vodice garofula kito, misto moje ugodno i lipo...

    Information
Najčitanije
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close