Svi 16, 2017 4344

Grad Vodice među rekorderima u izvlačenju sredstava iz EU fondova

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Grad Vodice je prema najnovijim podacima Ministarstva financija među rekorderima u izvlačenju sredstava iz EU fondova. Od 128 gradova, Vodice su četvrte po iskorištenosti europskih sredstava po stanovniku i jedine se iz naše županije nalaze među prvih deset gradova po ukupnom iznosu povučenih sredstava.

 

Po podacima Ministarstva za razdoblje od 2013. do 2015. godine, Vodice su jedan od vodećih hrvatskih gradova u korištenju europskih sredstava za financiranje i realizaciju svojih programa. Rezultati su to više ohrabrujući kad se uzme u obzir da 58 hrvatskih gradova uopće nije povuklo lipe europske pomoći.

S druge se strane Grad Vodice s 274,45 kuna iskorištenih europskih sredstava po glavi stanovnika, našao na visokom četvrtom mjestu. Kad se promatra udio gradova u ukupno ostvarenim pomoćima iz EU fondova, Vodice su jedine iz Šibensko kninske županije u društvu prvih deset s 3,60%, uz bok puno većim gradovima: Zagrebu, Osijeku, Zadru, Karlovcu.

IMG_2001.JPG

Kako je Grad Zagreb prvi u ukupnom iznosu direktno i indirektno povučenih pomoći iz EU fondova, s prosjekom od 6,9 milijuna kuna, za očekivati je da će izviješće za naredno razdoblje pokazati da je Grad Vodice još uspješniji. Naime, u 2016. i 2017. europskim je novcem financirana izgradnja vodičke zaobilaznice vrijedna gotovo 70 milijuna kuna, a u izgradnji je i sustav odvodnje Srima-Vodice-Tribunj s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda vrijedan 141 milijuna kuna koji se također realizira najvećim dijelom iz EU sredstava i građane će ta investicija stajati samo 5% ukupnog iznosa.

Ovi su podaci dokaz dobrog i sustavnog rada gradskih službi koje osluškujući potrebe grada osmišljavaju i dobro razrađuju kvalitetne razvojne programe koji dobro pripremljeni zadovoljavaju visoke europske kriterije i dobivaju potporu Europske unije.

IMG_2004.JPG

djelomob1.jpg