24 Ožu 2018

Započela manifestacija 10 dana Uskrsa u Vodicama: Uoči Cvjetnice okupile se sve generacije vodičkih Žudija

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 25 Ožujak 2018 06:35

Manifestacija „10 Uskrsnih Dana u Vodicama" je i službeno započela, i to sa druženjem svih generacija vodičkih Žudija, koje se već tradicionalno održava na subotu uoči Cvjetnice.


Nakon svete mise za sve pokojne čuvare Božjega groba, koju je predvodio naš župnik don Franjom, zajedno sa kapelanom don Ivanom, sve okupljene sadašnje i bivše članove družbe fotografirao je Šime Strikoman, idejni začetnik cjelokupne manifestacije, koji je i sam nekad bio član Žudija.

Večera i zajedničko druženje održano je u prostorijama moto kluba „Okit", gdje se smjestilo preko 70 članova Vodičkih Žudija, od onih najmlađih, koji su tek ušli u družbu, do najstarijih članova, koji su bili obnašali službu čuvanja Božjeg groba prije gotovo sedamdeset godina.

U zajedničkom druženju i govorima ponovno smo čuli neke nove anegdote iz prošlih vremena, a tu uvijek prednjači Vlade Juričev-Polica koji je jedan od najstarijih članova družbe. Neki od članova su se upravo vratili sa današnjeg prosvjeda u Zagrebu koji je bio usmjeren protiv uvođenja „Istanbulske konferencije", pa smo čuli iz prve ruke kako je sve izgledalo, te da se je u Zagrebu skupilo oko 70.000 ljudi.

Uvijek originalni Josip Mateša-Jole izradio je za ovu prigodu dvije skulpture od masline koje je poklonio trenutno najstarijem Žudiji, gosp. Vinku Španji, i Šimi Strikomanu, kao nagradu za njihov trud i zalaganje. Skulptura se sastoji od postolja u obliku Hrvatske, te od slova „ž", napisanog na glagoljici, a koje predstavlja prvo slovo riječi „Žudiji".

Šime Strikoman najavio je ovogodišnji „Vodički festival Žudija" koji se održava u hrvatskom nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici, gdje će biti proslava punoljetnosti festivala, budući da će festival koji će tamo biti održan biti 18. po redu. U dogovoru sa svim župama, festival će u Vodicama biti održan 2020. godine.

Napomenimo da su domaćinstva festivala rezervirana gotovo do 2050. godine.

Na kraju ponovno smo svi zajedno naglasili važnost nastavljanje ove pobožne tradicije, kao i zadržavanje visoke razine organizacije i prezentacije samog običaja široj javnosti.

Pred nama je Veliki Tjedan i vrhunac službe čuvara Božjega groba, pa neka nam Gospodin udijeli obilje svoga blagoslova, da znamo prepoznati Božje milosrđe u našim životima i spremno odgovoriti na Njegov poziv.

Marko Juričev Martinčev

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Ništa od snijega za vikend: 'Zima se predomislila'
  Information
  Podijeli
  Information

  Ništa od snijega za vikend: 'Zima se predomislila'

  Information
Najčitanije

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close