Bumba top desk
25 Svi 2018
  2810

Vodiški vremeplov: Križarsko bratstvo u Vodicama 1940. godine

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)
0

Donosimo Vam članak iz 1940. godine o Križarskom bratstvu u Vodicama, objavljen u 35. broju časopisa Katolik, a za naš portal priredio ga je Dinko Križan Vučak.


Križarska omladina je 21. XI prvi put istupila na pozornicu svoga vlastitog Doma, što ga ne podigoše nikakve subvencije ni pripomoći, nego ga dadoše plodovi smišljenoga, planskoga, požrtvovnoga rada. Tom prilikom su bili tiskani pozivi, jer je to tražio značaj prve priredbe.

Osjetilo se da je dvorana premalena, zato se stvar ponovila i u nedjelju 24. XI. Pozdrav je dala omladina, na pozornici slikovito poredana s društvenim obilježjima i barjacima, svečanim pjevanjem križarske himne, koja vrlo lijepo odjekuje visokom dvoranom.

Nato je predsjednik Križarskoga Bratstva Melko Španja u kratkim potezima iznio uspjehe 15 godišnjega rada omladine, koja te večeri istupa prvi put u svojim vlastitim prostorijama. Zdravi skup manjega broja omladine stvorio je ono što nitko drugi do danas nije stvorio. To je jedan jači i upadljivo vidljiv vanjski uspjeh.

A drugi vanjski uspjeh, od najvećega socijalnoga značaja , jest taj, da je križarska omladina u Vodicama odigrala i još danas odigrava pionirsku ulogu na na zadružnom polju. Vinarsku zadrugu stvara ljeti 1934 g. Nailazi na nerazumijevanje i omalovažavanje. Solidni poslovi i široki nacrti otvaraju oči i srca, i danas su čitave Vodice zadružno organizirane.

Prezrenom i uništenom zadrugarstvu križarska mladost je dala sokove novoga, energičnoga i snažnoga života, i na te poslove sve prisilila, pa sada svakomu to i ne bilo drago. O nutarnjim uspjesima odgoja i nikada i ničim nepomućene odanosti Bogu i Rodu, naka sude svi iz sredine, u kojoj se živi. To je skupina , koja nije nikada ni časa, uzmaknula sa straže moralnih i nacionalnih, narodnih prava. Nato je slijedila, vrlo efektna, značajna deklamacija – „ Zvonimirova lađa„ od Vladimira Nazora.

Glavna točka programa bio je komad „ A tebe nema „ , tragedija u 6 činova s 9 slika. Diletanti su pobrali aplauz. Na kraju, za smijeh, izvedena je šala u jednom činu „ Na splitskom pazaru“. I moralan i materijalan uspjeh posva je zadovoljio.

Op. Vodički križar Melkior Španja stradao je 1945 g. na Križnomu putu, bez ikakva suđenja, zajedno sa tisućama hrvatskih domoljuba, od strane jugoslavenskih komunističkih vlasti.

NA FOTOGRAFIJI

Gornji red: Ive Roca – Dende, Španja,…
Srednji red: Ante Juričev -Talijaš, Jakov Dunat, Joso Dunat, Miše Šprljan, Ive Vučak, Šime Šprljan, Blagodar Španja, Ante Ferara, Filip Čorić – Kale i Ive Čorić – Kale
Sjede: Miko Španja, Tome Španja, don Mate Luketa, Valentin Janjac i Joso Šprljan
Leže: Markiol Španja i Nikola Juričev - Polica

 

djelomob1.jpg

Najnovije
Saznajte kako teče radni dan „Kobra policajca“ i naučite prometna pravila

VIDEO: Tko su "Kobre"?

342 Stu 20, 2020
 • Kakva razlika: Jučer u kaputima, danas u kupaćim kostimima
  Information
  Podijeli
  Information

  Kakva razlika: Jučer u kaputima, danas u kupaćim kostimima

  Information
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi
MTB BiciklaMTB Bicikla
Sportska opremaZa prodaju
Gradilište Zatonska, prodajemGradilište Zatonska, prodajem
ZemljištaZa prodaju
Kuća za odmor Kuća za odmor
UslugeIznajmljivanje
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close