Rujan 16, 2016 17993 Youtube Screenshot

Da se na zaboravi

Srcem protiv čelika: Vodice – Šibenik 1991/1992

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Ratna epopeja Vodica, ispisana ožiljcima preživjelih i sjećanjem na poginule, cvijećem položenim na krš s kojeg su se branili domovi, domovina i ljudsko dostojanstvo, video-zapisima o prkosu i ponosu branitelja i civilnog pučanstva, doima se kao nastavak mita o Davidu i Golijatu. Jednoga dana mladići su u kafićima odložili šalice s kavom i odjenuli maskirnu odoru, zastali u šetnji korzom i čvrsto stisnuli ruku djevojci na rastanku, ribari su se preko noći preobrazili u ratnike, žene i djeca požurili su u skloništa, muškarci su napustili svakidašnji posao i zauzeli obrambene položaje. David se odlučio suprotstaviti Golijatu.

 

Romanika i gotika, renesansa i barok, kameni cvjetovi i crveni crijepovi podrhtavali su pod udarima projektila upućenih nasumce: po nedužnim ljudima i vjekovnoj baštini. Razjapljenih topovskih i tenkovskih cijevi, s mržnjom kao najrazornijim streljivom i patološkom potrebom za ubijanjem, nasrnuli su na goloruk narod i nepomične spomenike, na znakovlje hrvatskog postojanja i vjerovanje u suživot na prostorima gdje su nekad davno udomljeni kao bjegunci i prognanici pred turskim osvajanjima. Nema im imena, kao što bi rekla jedna starica na zgarištu svoga doma.

U dalmatinskome kamenu otvarale su se duboke rane, utihnuo je dječji smijeh, zavladao je strah, počela je borba za goli život. Do jučer tako bezbrižna mladost Vodica i Šibenika nije pokleknula pred smrtnom prijetnjom. U prijelaznome povijesnome trenutku svojim je životima branila nadiranje tenkova i preciznim pogocima sprečavala nalete zračnih ubojica. U bitkama na šibenskome mostu branile su se Vodice, Šibenik, Hrvatska, hrvatstvo i ljudsko dostojanstvo. Da bi otjerao Golijata, David mu je morao oteti najubojitija sredstva, jer vlastitih nije imao. Oklopljeni zločinci morali su uzmaknuti, srce je bilo jače od čelika.

Ostali su nam duboki ožiljci i grobovi okićeni svježim cvijećem. Majke, sestre, žene i djevojke uvijene u crninu. Očevi bez sinova, zagledani u pučinu. Sjećanja i boli, ali i svijest o našem postojanju i opstojanju na ovim prostorima. Šibenski most, Žirje i raspucali krš kao svetilišta hrvatske slobode.

Ovaj video-zapis samo je ulomak šibenske ratne epopeje, posvećen onima koji s nama ne mogu proslaviti blagdan slobode, iako su joj darovali svoje živote. Njihova nedostignuta veličina neka bude pouka i nadahnuće svim budućim hrvatskim naraštajima.

Autor teksta: Željko Žutelija

Autor filma: Šime Strikoman
Montaža: Jasna Šimaga
Suradnici: Sanja Šprljan, Ivan Kranjac, Marko Vučak, Ivica Bilan, TVVD
Trajanje 38 minuta

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Rujan 2016 00:19
djelomob1.jpg