22 Stu 2020
  1468

Razgovor s Jerkom Sladoljevom: Kad Njemačka kihne mi imamo upalu pluća

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Kao lift boy u hotelu Rivera u Puli 1962. godine, petnaestogodišnji Vodičanin Jerko Sladoljev započeo je svoju karijeru u turizmu. Pola stoljeća nakon, autor je šest stručnih brošura i devet knjiga u području kampinga. Dobitnik je više nagrada i priznanja, od kojih se ističe „Odličje Reda hrvatskog pletera” dodijeljeno od strane Predsjednika Republike 1996. godine, a krasi ga i titula osnivača prvog naturističkog društva.

Jerko Sladoljev, Vodičanin rođen 1946. godine još kao 15-godišnjak stigao je u Pulu, krenuvši u ugostiteljsku školu. U to vrijeme radio je u hotelu Riviera kao lift boy. 1966. se preselio u Vrsar, a posljednjih tridesetak godina zajedno sa svojom suprugom živi u Poreču. Diplomirao je turizam na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a u svojoj bogatoj karijeri bio je direktor marketinga „Riviere Poreč“, „Anita“ i „Istra Jadrana“. Osluškivanje tržišta i potreba gostiju Sladoljeva su navele da 1971. godine osnuje Društvo naturista  Koversade gdje je bio direktor marketinga istoimenog naturističkog kampa,  a 1978. godine inicira s grupom entuzijasta osnivanje Udruge naturističkih središta Hrvatske.

- Prvi naturisti poglavito Nijemci počeli su dolaziti na Jadran već 50-ih godina. Iz današnje perspektive, teško je zamisliti da je prije 50 i više godina, u pogledu naturizma, na ovim prostorima vladalo toliko liberalno ozračje. Sam nisam bio naturist, ali sam bio fasciniran time i proučavao sam sve o FKK, a kasnije sam se redovito kupao gol – započeo je Jerko Sladoljev razgovor.

Današnji su trendovi drugačiji, ali naturizam je i dalje popularan čega su dokaz brojne divlje plaže na Jadranu. Po nudističkim kampovima bili smo druga sila na svijetu, nakon Francuske, dok smo danas na četvrtom ili petom mjestu.

Nudo-kampovi nam se po cijelom Jadranu zatvaraju, a ulaže se u tekstilne i glamping kampove, baš kao i u mojim rodnim Vodicama gdje danas nemamo ni jedan nudo-kamp.

- Veliki naturistički kampovi nisu više “ in”. Ono što je novi trend u ovom segmentu su naturistička naselja s visokom kvalitetom vila s malim bazenima (10 do 15 vila) u obiteljskom managementu zatvorenog klupskog tipa. Ako je uz more tim bolje, ali nije nužno uvjet. Za  takve naturističke “ oaze” sada vlada velika potražnja u Italiji  i Francuskoj gdje su  na primjer pretvorili jedno malo selo u naturistički gradić gdje su svi po cijeli dan goli. Zamislite na primjer Grabovce ili Gaćeleze kao naturističku destinaciju. Čini se bogohulno, ali samo vrlo hrabre i drske ideje s pravim konceptom i programom uspijevaju stvoriti tržišnu naklonost. Paradoks u turizmu je što su baš ovi gosti najlojaniji. Tako je bilo iza Domovinskog rata, a vjerojatno će tako biti i dalje – dodaje Sladoljev.

Ujedno osnivač „Kamping udruženja Hrvatske”, te inicijator osnivanja raznih kamping udruženja, organizator stotinjak kamping radionica i studijskih putovanja, donedavni  član Turističkog vijeća i Stručnog vijeća pri Ministarstvu turizma, član Upravnog odbora Europske federacije kamping organizacija Sladoljev je objavljivao radove u stručnim časopisima u zemlji i inozemstvu. Neki od njih su prevedeni ne samo na engleski već i kineski jezik. Ujedno je bio prvi predsjednik Turističke zajednice županije Istarske i prvi član vijeća HTZ-a iz Istre.

Nebrojene nagrade su završile u rukama ovog stručnjaka za kamping pa mu je tako 2000. godine, pripao „Zlatni šator” ADAC-a u Münchenu, te 2018. nagrada za životno djelo Hrvatskog društva za kvalitetu i nagrada u turizmu RH –„Anton Štifanić za životno djelo“ .

Sa svoje 74 godine, mada umirovljen i dalje budno prati i statistički obrađuje sva događanja na domaćoj kamping sceni, a posebno ove nadasve teške i izazovne godine. Prati ne samo rapidnu stagnaciju naturizma na Jadranu, već prodor glamping i tekstilnih kampova.

- Utrka za profitom mora biti usmjerena na kampista i njegove prioritete. U kampingu, za razliku od glamping gdje je gostu već pri dolasku sve servirano, gost uređuje svoj drugi dom i stalno nešto radi.  Stoga je jasno da su u glampingu gosti zapravo apartmanski gosti. I kao takvi gosti i kao takav turizam nam treba, ali ne nauštrb kampova koje pretvaramo u luksuzne resorte -  smatra Sladoljev.

Nedavno je Sladoljev izdao knjigu „50 godina u kamping turizmu – Saga o mentorima (1969.– 2019.)“. Vrijednost knjige je u tome što daje preporuke za oba turistička pola, ponudu i potražnju.

- Može se slobodno reći da je ova knjiga plod mojeg «polustoljetnog rudarenja» u ovom segmentu turizma. Namijenjena ne samo znanstvenicima iz područja turizma, već i praktičarima, te široj javnosti, upravo iz razloga što sinergijski povezuje spoznaje prošlosti sa trendovima budućnosti u cilju budućeg razvitka kamping turizma – nastavlja Sladoljev.

Uz važnost kamping turizma Sladoljev smatra da budućnost hrvatskog turizma leži u manjim obiteljskim hotelima. Slijedom toga poručuje svojim Vodičanima.

- Izbjegavajte izgradnju velikih hotela jer budućnost je u manjim obiteljskim boutique  hotelima. Osluškujte dubinski i pratite što gosti žele i samo to implementirajte. Toskanizirajte zaleđe malim vilama s bazenima u tradicionalnoj dalmatinskoj arhitekturi njegujući kulturu  gastro ponude temeljenu na tradicijama stare vodiške spize. Brendirajte vinske sorte podneblja, organizirajte vinske ceste i stvorite kult od onog od čega su Vodičani od pamtivijeka živjeli i znali najbolje proizvoditi. Podignite i brendirajte vrijedne kulturne spomenike, te ih revitalizirajte i dovedite u pristojnije stanje. Dajte prednost zelenim površinama, alejama i cvjetnjacima uređujući  prometnu mobilnost jednostavnije i zatvarajući prometovanje rivom i obalom.

Kada smo ga pitali kakvu su očekivanja za slijedeću turističku sezonu rekao nam je:

- Naturisti pokazuju najviši stupanj lojalnosti i prvi će se vjerojatno vratiti u najvećem broju u naše destinacije. To govori iskustvo. Vjerujem da će se isti trend pokazati i sada kada imamo na djelu koronavirus i poljuljan turizam. Ako se situacija s epidemijom u bliskoj budućnosti, recimo do lipnja, smanji i stvore uvjeti za slobodno kretanje i putovanja, najveću lojalnost će pokazati upravo ova tržišna niša. Sve dakako ovisi o Njemačkoj. Ako se 70 % Nijemaca cijepi, a regulativa za mobilnost bude tolerantnija onda će sezona 2021. biti bolja od ove. No, to moramo također zaslužiti i boljom statistikom zaraženih osoba kod nas. Nijemci su motor, a mi smo auto destinacija većim dijelom, barem do Zadra i do Šibenika. Zima je do Uskrsa izgubljena, ali efekt cijepljenja bi  mogao pokrenuti i druga europska tržišta.

No ostaje uvijek zadana formula kao okidač: kad Njemačka kihne mi imamo upalu  pluća – zaključio je Sladoljev.

 

 

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Litretavanje na Novu godinu: S nadom ulazimo u 2021.
  Information
  Podijeli
  Information

  Litretavanje na Novu godinu: S nadom ulazimo u 2021.

  Information
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close