02 Pro 2020
  2963

Vodičke ekstremne piketaše ni zima ne može omesti

Ocjeni sadržaj
(10 glasova)
Poslijednja izmjena dana Srijeda, 02 Prosinac 2020 18:52

Iako su učlanjeni u HPK "Sv.Mihovil" Šibenik planinarsku školu većina nije završila. Svo znanje o penjanju i planinama imaju iz iskustva, čitanja literature ili savjeta kolega iz planinarskog društva i GSS-a, a vezivanje dereza naučio ih prijatelj iz kluba netom prije uspona na Velebit.

Mada se Marko Babić prvi puta popeo na planinu u sedmom razredu i otad pa sve do unazad dvije godine planini se nije ni približio želja da se ponovno popne je bila dovoljna da opet zakorači u visine.

Uspon na Sv. Brdo na Velebitu sredinom jedanaestog mjeseca obljetnica je osnutka ekipe veselih planinara. A počeli su sasvim slučajno.

Odavno su svi u sportu; neki u trčanju, neki u vožnji biciklom... Jednom prilikom dok su Bepo Poljičak i Grgo Franin vozili bicikle te su vidjeli ljude kako se sa štapovima penju na planinu.To ih je zaintrigiralo i dalo im ideju da bi se baš i oni mogli okušati u tome.

- Penjanje po brdima iznad Vodica i Tribunja bilo je samo uvježbavanje za planine i vrhunce koji nas čekaju. I jedan dan dok smo se penjali  sa štapovima Bepo je rekao da bi se mogli zvati Ekstremni piketaši zbog štapova, odnosno piketa kojima se koristimo. A ekstremni smo nazvani baš zato jer su Bepo i Grgo ranije imali biciklističku grupu koja se zvala Trio extreme pa odatle naziv ekstremni – rekao je Marko Babić.

Tako su nakon propasti Trio ekstrema nastali Ekstremni piketaši koje danas čine Bepo Poljičak, Grgo Franin, Josip Pelajić, Brane Ergić, Antonio Skočić, Mate Roca, Krste Kursar i moja malenkost – nastavlja Babić.

Marku kao turističkom vodiču priroda, izleti i putovanja nisu strani, ali ga je posao omeo u naumu da završi planinarsku škola, kao i većinu njegovih piketaša.

- Većina planinarskih škola je organizirana u kasno proljeće ili ranu jesen kada smo zauzeti poslovnim obvezama tako da dosad u školi nismo bili, ali smo učlanjeni u planinarski klub Sv. Mihovil u Šibeniku. Kolege nam iz kluba pomažu savjetima kada idemo na planinu, ali u današnje vrijeme sve je puno jednostavnije tako da na internetu možemo naći potrebne informacije, detalje o stazama... – nastavlja planinar.

I tako su se jednom prilikom bez ikakvog znanja odlučili popeti na planinu zimi, a da zimsku opremu dotad nisu ni vidjeli.

- Prije polaska na Velebit smo na kavi s kolegom iz planinarskog kluba Sv. Mihovil saznali kako se oblače dereze i kako se koriste cepini. I otišli smo – s osmijehom dodaje Babić.

Punih ruksaka na leđima i srca ispunjena avanturističkim duhom prkoseći buri i hladnom zraku došli su do vrha.  I na tom vrhu su zalijepili svoju naljepnicu Ekstremnih piketaša. Da se zna da su baš oni bili tu.

I ne samo na tom vrhu. Ekstremni piketaši su zalijepili naljepnice na Biokovu, Dinari, Promini, Triglavu, Čvrsnici, Vran planini... Pohode oni i neke vrlo teške i zahtjevne staze, a njihovi izleti su najčešće jednodnevnog karaktera.

- Na izlete krećemo obično ranom zorom i cijeli dan smo na planini. Jednom prilikom smo se popeli i po noći kako bi dočekali zoru na Triglavu. Bilo je to neopisivo iskustvo. Taj je izlet bio trodnevni, kao i izlet Grge i Jole na Dinaru kada su dva dana proveli na planini - dodaje Babić.

Ruksaci su im uvijek spremni i samo je dovoljan dogovor i kreću.

- Plan nam je jednom otići na Prokletije u Albaniji, Durmitor u Crnoj Gori, Maglić u Bosni i Samarske i Bijele stijene – nastavlja Babić.

Babić ponekad i sa suprugom ode na neke manje zahtjevne planine, ali sa svojim ekstremnim piketašima nije to samo penjanje; to je poseban doživljaj koji svaki puta nosi nešto novo i neponovljivo.

Svima koji bi se okušali u ovom sportu preporučuju planinarski klub Sv. Mihovil u Šibeniku jer za planinarenje je potrebno  znanje o opremi, planinama, vremenu...

Premda dosad nisu osvojili najviše vrhove svijeta ono što im je važno Babić je poručio za kraj:

- Nismo mi osvojili planine, već su planine osvojile nas.

djelomob1.jpg

Najnovije
 • „Gužva“ na vodičkoj rivi danas je podsjećala na neka ranija vremena
  Information
  Podijeli
  Information

  „Gužva“ na vodičkoj rivi danas je podsjećala na neka ranija vremena

  Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close