03 Sij 2021
  2170

CIJELI NJEN DNEVNI BORAVAK KRASE SLIKE PRVIĆA

Rođena u Šibeniku, Mariju Suvajac rođenu Štampalija život je odveo u Rijeku, ali Prviću se uvijek vraća

Ocjeni sadržaj
(18 glasova)
Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 03 Siječanj 2021 14:26

U slobodno vrijeme kuha, pravi humus i tahini pastu, a toplinu njenog doma krase slike Prvića i nema zalaska sunca koji nije uhvaćen njenim fotoaparatom ili naslikan na nekoj od njenih slika. 

Po struci biolog, Marija Suvajac rođena Štampalija 1941. godine rodila se u Šibeniku.  U vrijeme dok je radila u Splitu  kao profesor biologije i kemije, njeni su roditelji živjeli u Rijeci pa je često po završetku škole praznike provodila s njima. U Opatiji je tako upoznala svog supruga Nenada Suvajca s kojim danas živi u Rijeci. 

Mada ju je život odveo daleko od rodnog kraja, rodni kraj je uvijek s njom.

-    U Prvić dolazim svako ljeto, čak i onda kad je bilo opasno za vrijeme rata. Dolazim i kod svoje kćeri i unučadi koji žive u Šibeniku – započela je Marija Suvajac razgovor.

Njezin otac Eduard Edo Štampalija imao je dara za umjetnost, te ne čudi činjenica da je i Marija krenula njegovim stopama. 

-    Još danas čuvam njegovu sliku broda u tehnici ulje na platnu. Bio je pomorac, a strast su mu bile makete brodova. Pravio ih je s najobičnijim alatom, nožem i turpijom. Brodovi su još na životu i najdraža su mi uspomena na mog oca – nastavlja Suvajac.

Još dok je radila u osnovnoj školi u Opatiji brala je kore od drveta te pravila ikebane. Slikala je boce i čaše s bojama za staklo, ali pravi počeci slikanja su se dogodili upravo na Prviću. 

-    Za vrijeme rata našla sam se na Prviću. Jedan dan sam bila s prijateljicom Rikom Škalabrin na Donjoj bandi u Prvić Luci i gledale smo na Puntu. Rika mi je dala, sjećam se plavi papir i crni flomaster i rekla da već jednom počnem slikati – nastavlja Suvajac.

I tada je počela njena priča sa slikanjem.  Slikala je tvornicu bocuna s Donje bande i bila je sretna kada ju je Rika koja je bila vrsna akvarelistica pohvalila. Postavila si je za cilj da svaki dan napravi deset slika.

-    To su bile crno bijele slike. Dolaskom u Rijeku počela sam ih bojati i tako su nastale slike tehnikom tuš akvarel za koje mislim da su mi najljepše. Možda zato što su bile prve. Zahvaljujući tim slikama nastala je prva kolekcija mojih slika i izložba u Rijeci koja se zvala Dalmacija u srcu – dodaja Suvajac. 

Osim ove izložbe Marija je imala još jednu izložbu naziva Buketi cvijeća koja se također održala u Rijeci i to sve zahvaljujući jednoj jedinoj ruži koja je rasla ispod njenog prozora.

-    Divna ruža žuto narančaste boje s crvenim rubom me je snažno inspirirala pa sam počela akvarelom slikati razno cvijeće. Učila sam sama akvarel i sve druge tehnike. Nakon toga sam otkrila tehniku pastel. Motivi su bili Prvić te voće. Na kraju sam isprobala i tehniku ulje na platnu, naravno s motivima Prvića – dodaje Suvajac.

Svako ljeto je na Prviću i nikada nema mira. Očarana i inspirirana otokom stalno nešto radi i nema dana da ne nastanu neka nova djela, bilo s fotoaparatom ili kistom u ruci. 

U grupi Prvić stalno objavljuje svoje fotografije, a srcu su joj posebno drage one sa zalascima sunca. 

Osim u grupi Prvić i u grupi je Boduli i otočani te Samoniklo jestivo bilje i Vrtlarica. Uz slike Prvića ima i puno slika Opatije i Kvarnera koje plasira u grupi Opatija u srcu.

Uz slikanje i fotografiranje prije više godina započela je pisati svoju biografiju koju još nije završila, a posljednjih godinu dana svaku večer oko 22 sata stavlja priču na svoj facebook profil. U slobodno vrijeme voli kuhati.

-    Kuham zdravo i to s integralnim brašnom i smeđim šećerom. Pravim humus i tahini pastu, paštetu od tune. Pet godina sam bila na makrobiotičkoj prehrani. Inače, molim krunicu koja me posebno smiruje, te šetam po našem naselju Kastav, Rešetari i pritom hvatam momente crvenog neba, mora i sunca. Sva moja djela su mi draga i svako je priča za sebe, ali ona najposebnija koja krase i moj dom su slike Prvića – zaključuje Suvajac. 

djelomob1.jpg

Najnovije
 • „Gužva“ na vodičkoj rivi danas je podsjećala na neka ranija vremena
  Information
  Podijeli
  Information

  „Gužva“ na vodičkoj rivi danas je podsjećala na neka ranija vremena

  Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close