08 Sij 2021
    1538

Nema kale s Prvić šepurine koja nije opjevana u "Kanatu Božjem"

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)
Poslijednja izmjena dana Petak, 08 Siječanj 2021 11:29

Pisanom riječju Vesna Štulić počela se baviti još u osnovnoj školi, ali tek u srednjoj se intenzitet pisanja počeo zahuktavati. Stalno je tražila skriveni kutak gdje bi mogla nešto napisati, a nakon smrti njenog oca riječi su provalile iz nje i tako sve do danas. Dva ili tri dolaska na Prvić tijekom godine su joj dovoljna da snimi svu ljepotu otoka, nepresušnog izvora njene inspiracije. 

Vesna Štulić rođena je 1968. godine u Dubrovniku, ali još kao mala sa svojom obitelji preselila se u Zadar. Po završetku srednje škole preselila se u Nin gdje i danas živi. Po struci arhivista Vesna gotovo svo svoje slobodno vrijeme piše. Kada joj olovka nije u ruci uzme predah od književnosti te je posvećena obitelji i svojim dvjema prekrasnim unučicama. 

Po korijenima je iz Prvić Šepurine, ali je rijetko tamo odlazila dok je bila mala. Otoku se počela vraćati nakon majčine smrti.

-    Svega dva puta godišnje tri ili četiri sata su mi dovoljna da svojim okom snimim svu ljepotu otoka, koji se čini poput Arkadijskog mita. Otok je nepresušan izvor inspiracije. Mogla bih samo sjediti pokraj mora i pisati, dovoljno za život – započela je pjesnikinja Vesna Štulić razgovor.

I baš zahvaljujući Prvić Šepurini napisala je i upravo izdala svoju osmu zbirku naziva »Kanat Božji». 

-    Moja osma zbirka poezije »Kanat Božji» insprirana je Šepurinom. Zavičajna je, ali se kroz svaku pjesmu provlači duhovna nit. Za nju mogu reći da je čitavo vrijeme njezinog nastajanja, a nastala je u svega dva, tri mjeseca, kroz mene "onaj gore" kanalizirao stihove. »Kanat Božji» je zapravo nastavak moje predzadnje zbirke poezije i proze »Burtiž«. U »Kanatu Božjem» kročim nogom na Prvić, hodočastim njegovim kalama; od crkve sv. Jelene čiji je zvonik na naslovnici do druge crkve u kojoj sam krštena. Zvonik čini okosnicu zbirke, pa se kroz pjesme na trenutak čuje taj veseli zvon, potom onaj tužni kada brodom Lara odlazim s otoka do nekog novog viđenja, do neke nove knjige – dodaje pjesnikinja. 

Inspiraciju nalazi u svemu što oko vidi, uho osluhne i tako je bilo na samim počecima njenog pisanja i zadržalo se sve do danas. Poezijom i općenito pisanom riječju počela se baviti još u osnovnoj školi, da bi se u srednjoj intenzitet pisanja zahuktavao. Stalno je tražila neki skriveni kutak gdje bi mogla nešto napisati. 

-    Onda vjerojatno kao i kod svih pjesnika mora se dogoditi taj neki okidač, često i nažalost tragični, nakon kojeg iz nas naprosto riječi provale. Tako se dogodilo i meni. Nakon očeve smrti, a kako je u isto vrijeme bio i rat, tematika mojih pjesama bila je ratna i zavičajna. A kako je otac rođenjem iz Dalmatinske zagore, tako je ta Zagora u meni procvjetala i nastala je zbirka poezije »Sjećanja s posvetom». I dan danas postoji ta doza straha ili bolje reći respekta prema stručnoj književnoj sceni, a osobito je to izraženo kada se radi o prvijencu. Strah je li to što pišem dobro i vrijedno objavljivanja – nastavlja Štulić.

Iako je prva knjiga pokupila lijepe kritike i obišla pola svijeta, što joj je dalo podstrek za daljnje pisanje predah od izdavanja je trajao punih 17 godina. 

 


I onda se opet dogodio onaj okidač. Smrt majke i taj gen otočki učinio je svoje. 

Za mnoge njene pjesme, kažu oni koji su ih čitali, da su dosta melodiozne, a ni ne čudi jer i u »Burtižu» su neke pjesme dobile i svoje akorde. Uz »Kanat Božji», »Burtiž», »Zemaljski versi», Štulić je izdala veliki broj zbirki poezije, ali se okušala i u pisanju romana povijesne tematike. 

-    Imala sam pokušaja da se otisnem u roman kao književni žanr. Tako sam upravo jednu od sljedećih zbirki pisanu u muškom licu, zapravo započela pisanjem kao priče, no bila sam nestrpljiva. Misli su samo nadolazile takvom brzinom da ruka nije uspijevala sve u toj formi ispisati, pa sam odlučila da to bude poetska priča – nastavlja Štulić.

Također uz svoj posao i pisanje, voli proučavati povijest, piše i poeziju za djecu, objavljuje poeziju u međunarodnim zbirkama kojih ima ukupno 16, te aktivno objavljuje na svojoj fb stranici, kako poeziju, tako i kratke priče. Član je Matice hrvatske i Udruge Riječ iznad svega Zadar, te aktivni sudionik Millenij stiha i mnogih drugih humanitarnih manifestacija.

Kada smo je pitali za planove u budućnosti Štulić nam je rekla:

-    Planirati u ovo neizvjesno vrijeme je nemoguće, te je ono uzrokovalo da promocije budu otkazane, a kultura u potpunosti bude na čekanju.  Prošlu godinu kakva god da je bila uspjela sam održati gostovanje u jednoj radijskoj emisiji i imala sam dvije promocije. Eto, s nadom da će ovo sve što prije proći, veselim se narednim promocijama, pa ako me između ostalih gradova pozovete i u Vodice, rado ću se odazvati – zaključila je Štulić.

djelomob1.jpg

Najnovije
  • Information
    Podijeli

    Foto đir nedjeljom: Oj, Vodice garofula kito, misto moje ugodno i lipo...

    Information
Najčitanije
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close