09 Tra 2017
  3221

Druženjem svih generacija vodičkih Žudija započela manifestacija „10 Uskrsnih Dana u Vodicama“

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)
Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 09 Travanj 2017 10:15

Manifestacija „10 Uskrsnih Dana u Vodicama" je i službeno započela i to sa druženjem svih generacija vodičkih Žudija, koje se već tradicionalno šestu godinu zaredom održava na subotu uoči Cvjetnice.

Sveta misa za sve pokojne čuvare Božjega groba, koju je predvodio naš župnik don Franjom, zajedno sa kapelanom don Ivanom i našim uvijek dragim gostom don Željkom, uvod je u sva ostala događanja.

Nakon svete mise sve okupljene sadašnje i bivše članove družbe fotografirao je Šime Strikoman, idejni začetnik cjelokupne manifestacije, koji je i sam nekad bio član Žudija.

Večera i zajedničko druženje održano je u prostorijama moto kluba „Okit", gdje se smjestilo gotovo 100 članova Vodičkih Žudija, od onih najmlađih, koji su tek ušli u družbu, do najstarijih članova, koji su bili obnašali službu čuvanja Božjeg groba prije gotovo sedamdeset godina.

U zajedničkom druženju i govorima izneseno je nekoliko vrlo bitnih podataka od kojih izdvajamo članak iz šibenskog lista „Kremenjak" iz 1908. godine u kojemu se spominje služba čuvanja Božjega groba u Vodicama. Ovaj podatak pisani je dokaz o postojanju običaja čuvanja Božjega groba i ranije no što smo mislili.

Najavljeno je i da se „Vodički festival Žudija" neće održati u Vodicama 2018. godine, kako je prvotno dogovoreno, već ćemo domaćinstvo prepustiti hrvatskom nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici, gdje će biti proslava punoljetnosti festivala, budući da će festival koji će tamo biti održan biti 18. po redu. U dogovoru sa svim župama, festival će u Vodicama biti održan 2020. godine. Napomenimo da su domaćinstva festivala rezervirana gotovo do 2050. godine.

Čovjek koji je cijeloga svog života vezan za Žudije, za župu Vodice, kao i za Grad Vodice, naš Josip – Jole Mateša ove godine je dobitnik Nagrade za životno djelo za doprinos razvoju kulture, humanosti, duhovnosti, političkog i javnog života Grada Vodica, pa je ovo druženje bilo prigoda za čestitanje.

Na kraju ponovno smo svi zajedno naglasili važnost nastavljanje ove pobožne tradicije, kao i dokumentiranje svih podataka vezanih uz Žudije, koji su od velike važnosti za postupak koji je u tijeku, a to je proglašenje običaja čuvanja Božjega groba kao nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

Pred nama je Veliki Tjedan i vrhunac službe čuvara Božjega groba, pa neka nam Gospodin udijeli obilje svoga blagoslova, da znamo prepoznati Božje milosrđe u našim životima i spremno odgovoriti na Njegov poziv.

Buzdobaj
Marko Juričev Martinčev

Foto: Marko Juričev Martinčev / don Franjo Glasnović / Šime Strikoman

 

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Ništa od snijega za vikend: 'Zima se predomislila'
  Information
  Podijeli
  Information

  Ništa od snijega za vikend: 'Zima se predomislila'

  Information
Najčitanije

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close