Srpanj 26, 2021 1873 HRT HRT

Na Zlarinu uzgaja mikropovrće koje plasira u lokalne restorane i konobe

Roko Buneta Čikutović Roko Buneta Čikutović Foto: HRT/Plodovi zemlje
Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

HRT snimio je priču o neobičnoj vertikalnoj farmi na kojoj mladi Roko Buneta Čikutović uzgaja mikropovrće. Iako je zvanjem pomorac, egzistenciju ostvaruje na rodnom Zlarinu. Nakon uspješnog eksperimentalnog uzgoja prionuo je poslu - i svoje mikropovrće plasira u lokalne restorane i konobe.

Otočani su mislili da njihov mladi sumještanin u vrtu uzgaja svoje mikropovrće. Onda im je morao objasniti da se to sadi na policama, unutra - i da se ne bere. Roko Buneta Čikutović svoje mikropovrće isporučuje krajnjem kupcu u posudici gdje raste. Pa ga se onda škarama izreže koliko količinski treba.

Što je mikropovrće ili mikrozelenje? 

- Od sjemena nastane klica, i kad dalje raste pod svjetlom - nastane mikrozelenje, mikropovrće. U Hrvatskoj je uvriježen naziv mikrozelenje, a vani - microgreens. To je u periodu od, ovisno o kojoj se vrsti radi - 5 do 20 dana. Nakon toga biljka ide u tzv 'baby leaf', objašnjava Roko.

 

I uzgaja se u unutarnjem prostoru, zbog održavanja uvijek jednake temperature i vlažnosti zraka. Pa je Roko, nakon eksperimentiranja gdje i kako je najbolje uzgojiti mikropovrće, napravio, uz pomoć prijatelja, poseban objekt.

- Ideja je baš napraviti veći pogon u istom prostoru. Ne veći prostor, samo još više stalaža sa boljom opremom. Tu je dosta improviziranih stvari ali ide dalje edukacija i oprema, kako bi sve to jednog dana bilo profesionalno, kaže Roko - "Od A do Ž".

Jer mikropovrće je u gastronomiji izrazito tražena roba. Te su male biljčice prave nutritivne "bombe"! U toj fazi biljka ima najviši koncentrat vitamina i minerala, antioksidansa i ostalog - čak 4 do 60 puta veći. I baš po onoj "od polja do stola" - razvio je Roko suradnju s lokalnim ugostiteljima.

Na obostrano zadovoljstvo.

- U startu je jako, jako teško nabaviti mikrozelenje. Takvih stvari je bilo u velikim centrima, ali dok to dođe do otoka izgubi na kvaliteti. Tako da smo odmah prihvatili suradnju s njim. Roko je iz mjesta, svi ga znamo, volimo i pokušavamo što je moguće više njegove proizvode gurati u naše konobe, priča Antoni Biberica, ugostitelj.

Mikro - grašak, suncokret, rotkvica, rikola, cikla... 

Toni Makale kaže kako je ta priča 'fenomenalna'. Proizvod je s otoka, sve baziraju na OPG-ovima iz županije. Na tanjuru mikrozelenje odlično izgleda, ekološki je i gostima zanimljivo.

Uzgaja Roko nekoliko vrsta mikropovrća: grašak, suncokret, rotkvice, rikolu, ciklu, crveni kupus, brokulu... Radi i na novim vrstama - začinskom bilju i crvenom amaranthu. Sve su to projekti za iduću godinu. A eksperimentira i s uzgojem i sušenjem jestivog cvijeća.
Zasad je sve isfinancirao uglavnom sam, uz pomoć prijatelja i koristeći županijske poticaje. No, sada kada je pokrenuo pravu proizvodnju, namjerava se prijavljivati i na europske natječaje. I s otoka Zlarina isporučivati male biljčice velike nutritivne vrijednosti.

Izvor: HRT

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 14:56
djelomob1.jpg