Svibanj 11, 2022 326

U Ljubaču kod Knina otvorena vjetroelektrana kapaciteta za proizvodnju električne energije za više od 30 tisuća kućanstava

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U Ljubaču kod Knina u utorak je otvorena vjetroelektrana kapaciteta za proizvodnju električne energije za više od 30 tisuća kućanstava. Radi se o projektu energetske kompanije Petrol, u koju je ukupno uloženo oko 37 milijuna eura. Uz brojne visoke uzvanike, svečanosti otvorenja nazočio je i župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić koji je pozdravio prisutne i naglasio orijentiranost Šibensko-kninske županije proizvodnji zelene energije.

„U našoj županiji nemamo niti jedan objekt koji proizvodi bilo koju drugu energiju osim zelene te imamo u prosjeku tri puta više zelene energije od onoga što konzumiramo. Kao župan Šibensko-kninske županije želim naglasiti kako je ovo zasigurno jedan od posljednjih vjetroparkova koji će se graditi u našoj županiji, ali zato širom otvaramo vrata obnovljivim izvorima energije sunca.“, kazao je župan dr. sc. Marko Jelić.

Vjetroelektrana Ljubač obuhvaća devet vjetroagregata ukupnog kapaciteta oko 30 megavata (MW). Očekivana godišnja proizvodnja energije devet vjetroagregata je oko 96 gigavatsati (GWh), što je dovoljno za potrošnju električne energije u više od 30 tisuća prosječnih kućanstava, istaknuto je na konferenciji za medije uoči svečanog puštanja u rad vjetroelektrane.

Vaša reakcija na članak
djelomob1.jpg