Listopad 26, 2016 2885 Šibenski portal Šibenski portal

Sporazum o partnerstvu ‘Kurnata Rediviva’: Projekt koji će doprinijeti boljitku života otočana i dodatno brendirati Kornate

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Sporazum o partnerstvu za apliciranje na strukturne investicijske fondove s projektom održivog korištenja prirodne baštine u Nacionalnom parku Kornati 'Kurnata Rediviva', teškim ukupno oko 44 milijuna kuna, potpisali su danas u Murteru Josip Zanze, ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Kornati, načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov i tišnjanski načelnik Ivan Klarin. - vijest prenosimo sa Šibenskog portala

 

Novac koji partnerske općine i Nacionalni park namjeravaju povući iz europskih fondova, trebao bi do 2020. godine biti, između ostalog, utrošen na uređenje i opremanje niza infrastrukturnih objekata, a prvenstveno na tri prezentacijska centra – 'Kuću okrunjenog mora' u uvali Vrulje na Kornatima, prezentacijski centar 'Coronata' u centru Murtera, te 'Škrinja tajni' u Betini, kao svojevrsnu okosnicu na Kornate i općenito sve nacionalne parkove i parkove prirode u Hrvatskoj. Projekt će podrazumijevati i gradnju, uređenje i opremanje niza infrastrukturnih objekata, nabavku brodova i sličnih sadržaja. Kako je dosad u projekt započet 2014. godine već uloženo desetak milijuna kuna, trošak s kojim partneri idu pred EU fondove iznosi otprilike 35 milijuna kuna bez PDV-a.

– Dio koji danas potpisujemo odnosi se na dva prezentacijska centra. Treći je poluzavršen, a nalazi se u uvali Vrulje na otoku Kornatu, to je prezentacijski centar 'Kuća okrunjenog mora', a u centru Murtera, u prizemlju je prezentacijski centar koji radimo u suradnji s Općinom Murter na circa 250 kvadranih metara prostora, zvat ćemo ga prezentacijski centar 'Coronata'. U njega će se uložiti oko osam milijuna kuna. Prezentacijski centar u Betini je 'Škrinja tajni', težak oko devet i pol milijuna kuna, površine oko 430 kvadrata na tri razine, i tamo će biti ujedinjeni svi parkovi – kazao je Zanze.

Naime, u Betini će se posjetitelji moći uživo uključiti u većinu nacionalnih parkova i parkova prirode preko kamera koje će naknadno biti postavljene. 'Kuća okrunjenog mora', planiraju, trebala bi biti gotova do ljeta 2018., prezentacijski centar u Betini do jeseni iste godine, a 'Coronata' u Murteru do ljeta 2019. godine.

np-kornati-zanze-klarin-turcinov-261016-1-1.jpg

– Dva prezentacijska centra dio su novog odnosa javnih ustanova prema lokalnim sredinama, jer i jedan i drugi prostor zahtijevaju nove zaposlenike, dijelom sezonske, dijelom stalno zaposlene, pa vjerujemo da će u dva prezentacijska centra biti zaposleno oko šest novih djelatnika, a zahvaljujući cjelokupnom programu između 16 i 20 novih djelatnika u narednih pet godina na EU projektima – kazao je Josip Zanze i otkrio kako Općina Murter-Kornati daje JU NP Kornati prostor za novu upravnu zgradu na liniji morske transverzale Općine.

Murterski načelnik Turčinov pozdravio je partnerstvo riječima kako će novi projekti doprinijeti boljitku života otočana i paralelno dodatno brendirati Kornate

– Apliciramo na europske i strukturne investicijske fondove projekt koji se naziva 'Rediviva Kurnata' – promicanje održivog razvoja prirodne baštine u Nacionalnom parku Kornati. Projekt je težak 44 milijuna kuna i apliciramo ga preko središnje Agencije za financiranje i ugovaranje programa projekta Europske unije. Do ovog trenutka potpisivanja slijedio je godišnji period priprema kompletnog projekta. Najvažniji su prezentacijski centri u Betini, Murteru i jedan u području NP Kornati, čime ćemo podignuti atraktivnost samog Nacionalnog parka. Valja naglasiti i izrade multimedijalnog vodiča za Nacionalni park Kornati, uvođenje edukativnih programa te svega onoga čime bi na bolji i kvalitetniji način iskoristili brend našeg Nacionalnog parka – poručio je Klarin, naglašavajući kako se radi o sporazumu čiji je jedan dio već realiziran, a projekt bi trebao biti završen do 2020. godine.

Izvor/Foto: Šibenski portal

djelomob1.jpg