Srpanj 17, 2017 3202

Kreće projekt REDIVIVA, težak oko 58 milijuna kuna koji će biti snažno pogonsko gorivo kornatskog razvoja

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Svi koji su ikad nogom kročili na Kornate, jedinstveni otočni niz satkan od kamena i soli, reći će kako je to gotovo nestvarno djelo prirode, zemaljski raj kojem se dive nautičari iz cijelog svijeta. Ovo čudesno otočje je zaštićena prirodna baština omeđena granicama Nacionalnog parka Kornati, i nije ni približno komercijalizirano kao drugi nacionalni parkovi, napose Brijuni, Plitvice ili Krka gdje se svake godine slijevaju rijeke posjetitelja i – novca. NP Kornati još uvijek ovisi o državnom proračunu što limitira njihov razvoj i iskoristivost golemog potencijala ovog bisernog otočnog arhipelaga.

Ali, podaci prvog polugodišta ove godine najavljuju novo vrijeme i konačni preporod Kornata. Kreće projekt REDIVIVA, težak oko 58 milijuna kuna koji će biti snažno pogonsko gorivo kornatskog razvoja, uvjeren je ravnatelj NP Kornati Josip Zanze.

 

Članak objavljujemo na portalu Infovodice uz dozvolu portala TRIS na kojem je objavljen izvorni članak. Autor teksta: Davorka Blažević / Naslovna fotografija:TRIS/ J. Krnić

Zanze: Projekt za završnicu karijere

Zanze je na čelo NP došao prije dvije godine, pred kraj mandata Milanovićeve vlade. Iako je tek na pola mandata, u tom dvogodištu su se promijenila tri premijera i tri ministra zaštite okoliša. A hoće li se promijeniti i ravnatelj, Zanze na to sliježe ramenima i ne komentira. Doduše, nije baš uobičajeno da se ravnatelji parkova smjenjuju „ na pola puta", ali, o tome odlučuju oni u kojih su poluge vlasti...

Rizk Casino Bonus

Kad je imao samo 33 godine dopala ga je, kaže Zanze, investicija u vodički Gortan vrijedna 22 milijuna ondašnjih maraka. Sada, na kraju karijere, u NP Kornati rješava ono što nijedan dosadašnji ravnatelj nije. Ovih dana na sastanku u Ministarstvu pomorstva, na kojem su sudjelovali i predstavnici Ministarstva zaštite okoliša, Kornati su napokon dobili rješenje kojim se usvaja njihov projekt REDIVIVA- Preporod Kornata koji je već u fazi ugovaranja. Ima čak 16 podprojekata, težak je oko 58 milijuna kuna i njime će, nakon dugih 17 godina, uz ostalo, biti riješeno i pitanje postavljanja bova u prostoru NP.

– Dobit ćemo 223 bove u 19 uvala. A jednako je dobra stvar i da će nam Ministarstvo napokon ustupiti kompletne baze podataka svih plovila od 3- 333 metra koji plove našim akvatorijem. U bazi podataka hrvatski građani i tvrtke imaju 120 tisuća plovila, i još oko 65- 80 tisuća je stranih brodova, pod raznim europskim zastavama. Praktično to znači- objašnjava Zanze- da kad naš recepcioner u kornatskom akvatoriju ugleda brod, klikom miša na posebnu aplikaciju odmah saznaje tko ste, što ste , odakle dolazite, koliko putnika na brodu imate, a rendžer može trenutno utvrditi jeste li kupili kartu za NP na jednom od 43 raspoloživa prodajna punkta na kopnu prije ulaska u Kornate.

Ako to niste učinili, putem te iste aplikacije bit ćete upozoreni, jer ima i onih koji znaju reći da su kartu kupili, ali izgubili. Sustav vas čeka 24 sata, a ako ni kroz to vrijeme na kupite kartu, kazna ide na adresu vlasnika broda čiji identitet se sada lako i brzo otkrije. A kazna je 500 kuna, no to je manje važno, smatra Zanze, jer se ide na tužbe prema onima koji ne poštuju pravila uplovljavanja u prostor NP-a – potanko će Zanze.Prezentacijski centri, bove, pinica, film...

Kornati su pred pravom „revolucijom", tvrdi ravnatelj, aludirajući na sedam ključnih izazova koje su postavili kao svoje ciljeve u ovoj sezoni. Prije svega, očekuju pozitivne rezultate ljeta 2017., zatim dobivanje sredstava za početak investicije REDIVIVA- Kornati, spomenutih 58 milijuna kuna, kako bi radovi mogli krenuti čim prije, najkasnije u siječnju iduće godine. Zahvaljujući dobroj suradnji s lokalnom zajednicom, općinom Murter-Kornati, dobili su, napominje Zanze, najbolje lokacije na obali za Edukacijsko-prezentacijsko-istraživački centar – EDUCOR, za koji se nadaju sredstvima EU-fondova. Otvorili bi tri takva centra, već smo dobili prostor u Murteru i Betini, a treći bi prezentacijski centar imali u Vruljama, na Kornatima. Projekt će stajati 4- 5 milijuna eura, a radi se o prostoru od dvije tisuće kvadrata koji bi trebalo urediti i opremiti. Mijenja se, poslije 14 godina sustavnog sabotiranja, i Prostorni plan , što je iznimno značajno, jer na Kornatima je danas između 100 i 160 bespravno sagrađenih kuća, vikendica, mula, riva...

– Imamo obećanje- ističe ravnatelj NP Kornati- da će se crta pomorskog dobra, koja je u pripremi već deset godina, konačno povući a po novom zakonu o pomorskom dobru njime će upravljati lokalne jedinice i nacionalni parkovi. Danas imamo apsurdnu situaciju, recimo da u Telašćici vez naplaćuje Zadarska županija, a ulaznicu Park prirode Telašćica- kazat će Zanze, s optimizmom najavljujući kako će mnogo toga riješiti novi Zakon o pomorskom dobru.

– Mi danas nemamo ni metar kvadratni pomorskog dobra, a na tih 5-7 metara od mora na Kornatima se nalazi sve, ali je opća anarhija u prostoru i NP nitko ne „zarezuje". Tko je hrabar gradi, a tko nije, plače od muke- veli Zanze.

Bit će još novosti. Primjerice, na obodima otoka u Kornatima, postavit će se 20 novih tabli s oznakama NP , pet spremnika za otpad u pet uvala, a imat će na raspolaganju i pinicu , dužine 12 metara, za prijevoz smeća, polivalentno izviđačko plovilo od 8 metara za pomoć na moru u akvatoriju Parka, četiri hibridna glisera. Radi se i na dokumentarnom filmu „Tajne kornatskog podmorja", a bit će organiziran i simpozij o 40 godina NP Kornati, pohvalio nam se Zanze. Nešto će dobiti i Kurnatari. Radi se o programu, vrijednom tri milijuna kuna, koji podrazumijeva uključivanje kornatskih maslinara u petogodišnji program praćenja rasta i prinosa maslina, kako bi im se na kraju programa dala anamneza svakog stabla masline.

Također je u planu snimanje ( dronom) 600 kilometara suhozida ( sa svake strane po 300 km) i izrada fotodokumnetacije kojom će se ovjekovječiti ova kornatarska baština, trud i muka Kurnatara...

Suha_Punta.jpg

Cilj- cijena od 20 eura po gostu!

Ove sezone skočit će i cijene u NP Kornati, a one su, drži ravnatelj, ključne za samoodrživost parka.

– Cilj mi je osloboditi NP od tutorstva državnog proračuna- poručuje. Inače, trenutne cijene u NP Kornati najniže su, naglašava Zanze, na Jadranu, svega 20 kuna. Sada će za organizirane brodice cijena iznositi 35 kuna po osobi, a namjera je uprave da u idućih pet godina dostigne cijenu od 20 eura po osobi. Ulazna cijena za plovilo je dosad bila 150-250 kuna, a ove sezone bit će 300-550 kuna za najveći broj plovila kad kupe kartu na kopnu. Tko se odluči platiti kartu u Parku, to će ga stajati 40 posto skuplje. Od ove godine karte se mogu kupiti i putem interneta, na web-shoopu Parkovi prirode Hrvatska.

– Uspijemo naplatiti svega 45-50 posto ulaznica, a 50 posto ih prođe mimo nas i zato nautičari i ne žele kupovati karte na kopnu, zbog čega često dolazi do nemilih scena. Upravo „tramakavanje" ulaznicama nedavno je dovelo do uhićenja nekoliko djelatnika NP, koji su štancali dvostruke ulaznice- priča.

U prostoru NP Kornati ove godine bit će uveden i video nadzor, pa će tijekom dva mjeseca s dvije dodatne posade provoditi sustavni nadzor u parku i informirati nautičare o pilot-projektu koji kreće ove sezone, a trebao bi saživjeti iduće godine. Sve te mjere, investicije i programske aktivnosti sračunate su na popravljanje bilance NP-a koja nije razmjerna potencijalima Kornata, a daleko je od rezultata koje bilježe „kopneni" parkovi. Zanze dijelom razloge nalazi i u dostupnosti Kornata ali i vremenskim prilikama koje presudno utječu na dinamiku ulaska u park i broj posjetitelja.

Meteo-alarm i "duple karte"...

– Lani smo- kaže ravnatelj- imali čak 17 puta proglašen meteo-alarm, pa smo loše rezultate pravdali time. Dok nismo u prosincu 2016. otkrili ekipu koja je izdavala duple karte. Istraga traje, a ono što mogu reći jest da smo imali neke signale, jer oni koji već 5-17 godina naplaćuju karte u NP-u, nikad izvan sezone nisu ništa radili. To je moglo značiti samo jedno- da u sezoni zarade itekako dovoljno, pa izvansezonskih šest mjeseci uživaju ne radeći. Prodali su nelegalno, falsificiranih 1240 karata, s prosječnom cijenom od 500-600 kuna, i to je učinak njihovog lopovluka. Nije loše! Svi su pali na poligrafu- govori nam ravnatelj.

Nova ekipa koja se bavi naplatom karata uspjela je u samo mjesec dana premašiti ukupnu prodaju redovitih i krivotvorenih karata svojih prethodnika. Inače, ove godine u prvih šest mjeseci prodaja karata skočila je za 50 – 70 posto u odnosu na prošlu godinu u tom razdoblju, pohvalit će se Zanze.

A statistika kaže da je lani u prvom polugodištu bilo 10.852 nautičara u NP Kornati, a ove ih je godine evidentirano 19.231 ili 77 posto više. Lani su nautičari imali 1566 uplovljavanja, a ove godine u šest mjeseci – 2.788. Organizirani brodovi imali su lani 94 uplovljavanja, ove godine 154, ili 30,5 posto više. Lani je prevezeno u šest mjeseci 7.160 putnika, a ove godine 10.068 ili 40,6 posto više. Ukupan broj posjetitelja veći je ove godine za 61,8 posto, odnosno lani je u prvoj polovini godine bilo 18.239 posjetitelja, a ove godine 29.513, a prihod po čarter ulaznicama veći je za 92,6 posto. Do prvog srpnja ove godine od brodova u NP ustanova je zaradila 1,231 milijun kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju utržila 689 tisuća kuna.

Kravljacica_3.jpg

Prognoza: Šest milijuna kuna vlastitog prihoda!

– Po mojoj procjeni, ovo što smo ostvarili u prvih pola godine samo je 20 posto ukupnog prihoda kojeg očekujemo do kraja godine, što znači da bi 2017. Trebali završiti s 6 milijuna kuna prihoda, ili dvostruko više nego lani. S obzirom da zadnjih nekoliko godina imamo prosječno oko 150 tisuća gostiju, a kako nam je cilj postići cijenu od 20 eura po posjetitelju, naš je plan doći do tri milijuna eura vlastitih sredstava.

Vjerujemo da će REDIVIVa Kornati doista oživjeti NP i otvoriti mogućnost za zapošljavanje novih 15-20 ljudi na projektima koje finacira EU. Želimo da NP postane samoodrživ što bi budućim ravnateljima omogućilo da popune sva radna mjesta koja su potrebna, a za koje ustanova nije imala vlastitih sredstava kojima bi to realizirala- poručuje Josip Zanze, aktualni ravnatelj NP Kornati.

Za kraj, otkrio nam je još jedan podatak, obično javnosti najzanimljiviji i najintrigantniji. Plaća ravnatelja NP Kornati je svega 8.200 kuna. Slične su i plaće kolega u NP Krka ( 8.300 ), Plitvice i Brijuni ( 8.500 ), ali ta tri parka nisu na državnom proračunu kao Kornati, nego se samofinanciraju i svaki mjesec na spomenutu, fiksnu plaću, dobiju i 35 posto stimulacije! Na Kornatima je stimulacija dosad bila apstraktni pojam, baš kao i profitabilnost čudesnog otočnog akvatorija koji jedinstvenošću nadmašuje sve ostale...

Vaša reakcija na članak
Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 17 Srpanj 2017 13:28
djelomob1.jpg