Desto desk
Župne

Župne (290)

U župi Vodice, u župnoj crkvi Našašća sv. Križa, preko misnog slavlja  župnik don Franjo Glasnović krstio je, na  Drugu vazmenu nedjelju, 11. travnja 2021.,  Tomu Krluka deveto dijete u obitelji Suzane i Kriste. Uz roditelje i kumove, u slavlju su sudjelovala osmorica braće, obitelj i rodbina te okupljeni vjernici.

Veliki petak u župi Vodice

Infovodice Travanj 02, 2021

Obredima Velikog petka župljani i vjernici župe Vodice sudjelovali su u spomenu muke i smrti Gospodnje.

Početak Velikoga tjedna i priprave vjernika za najveći kršćanski blagdan Uskrs i ove je godine u drugačijim okolnostima zbog epidemija koronavirusa.

U subotu pred Cvjetnicu, već tradicionalno u župi Vodice upriličen je susret generacija Vodičkih žudija. Ove subote 27. 03. 2021. bio je jubilarni deseti susret generacija Vodičkih žudija. 

Josip Jole Mateša samouki umjetnik iz Vodica napisao je Križni put s Marijom koji je objavio portal Hrvatsko nebo, a mi ga ovim putem uz dozvolu autora prenosimo

U spomen na časnu sestru Alojziju Šušnjara, u nedjelju 28. ožujka 2021. obilježiti će se peta obljetnica njezine smrti.

Na sv. Misama u nedjelju 28. ožujka spomenuti ćemo je se u molitvama. 

Preporučimo je u svoje molitve milosrdnom Gospodinu. Pokoj vječni daruj joj Gospodine.

 Na svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka 2021. preminula je u Kući matici Družbe sestara franjevki od Bezgrješne u Šibeniku s. Patronila Čugura u 91. godini života i 71. redovništva. Rođena je 24. kolovoza 1930. u Jasenskom, župa Sinj. U Družbu sestara franjevki od Bezgrješne primljena je 30. ožujka 1948. Godinu novicijata započela je 16. siječnja 1949. u Drnišu a prve redovničke zavjete položila je u Kući matici u Šibeniku 22. siječnja 1950. a doživotne također u Šibeniku 30. siječnja 1953.

U Šibeniku je pohađala glazbenu školu „Ivana Lukačića“ gdje je  učila svirati klavir i harmoniku.   Od 1957. do 1961. pohađala je tečaj za crkvene orguljašice i katehizaciju u Zagrebu. Glavninu svoga života svirala je i vodila crkveno pjevanje na raznim župama: u župi Gospe van grada u Šibeniku, u Senju je vodila katedralni mješoviti i dječji  zbor od 1953. do 1964. To djelovanje u Senju ostavilo je najsnažniji pečat u njezinu životu i s posebnom ljubavlju rado se prisjećala Senja i senjskih ljudi.

Potom je vodila crkveno pjevanje u Primoštenu, u Vodicama, u župi Miljevci kod Drniša, u samostanskoj kapeli u Podstrani, za vrijeme Domovinskog rata u hotelu Imperial u Vodicama gdje su bili smješteni prognanici i izbjeglice i u crkvi sv. Frane u Šibeniku. Osim što je vodila liturgijsko sviranje i pjevanje bila je   sakristanka i katehistica, bavila se ručnim radom i drugim poslovima. U više navrata bile je predstojnica u zajednicama sestara u Senju, u Primoštenu, u Vodicama u Drnišu i u Kući matici u Šibeniku.

Po svojoj naravi s. Petronila je bila je vrlo vedra i ljudi su je rado vidjeli u svojoj sredini. U svojim redovničkim obvezama bila je posebno revna, često u molitvi pred Presvetim, rado je učinila svakome uslugu i nikada joj nije bilo teško. Preboljela je dosta teških bolesti i operacija, ali unatoč tome doživjela je visoke godine. Kako je svakodnevno molila sv. Josipa za sretnu smrt tako je i umrla na njegovu svetkovinu.

Sprovod s. Petronile sa svetom Misom zadušnicom bit će u ponedjeljak, 22. ožujka na šibenskom gradskom groblju Kvanj.


Sveti Longin (Longinus), rimski mučenik, po nekima rodom iz Kapadocije (Mala Azija), a po nekima iz talijanskog grada Anxanuma (provincija Chieti, Abruzzo), bio je prema predaji onaj vojnik, stotnik (centurion), koji je kopljem probo Isusov bok.

Hrvatski Caritas, odlukom HBK, provodi akciju pod nazivom „ Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“.  Njezina svrha je da se vjerničkoj i općoj javnosti u Republici Hrvatskoj osvijesti što nas sve s Crkvom i Hrvatima u Bosni i Hercegovini veže  – u geopolitičkom, kulturnom, znanstvenom, sportskom, demografskom, vjerskom i svakom drugom smislu – i zašto je za Republiku Hrvatska od strateške važnosti skrbiti za položaj Hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Sestra Manes Puškarić razgovarala je sa sestrom Klarom Pavlović franjevkom od Bezgrješne.

Izvor: Šibenska biskupija

Na poziv ondašnjeg župnika don Frane Šimata, gospodin Miše Mrković, u župi i u župnom uredu Našašća sv. Križa Vodice, započeo je svoj rad i službu župnog suradnika. Svoju službu obavljao je u vrijeme župnika don Frane Šimata, te  nakon njega nastavio u vrijeme sadašnjeg župnika don Franje Glasnović, djelujući u župi i župnom uredu dvadesetak godina.   

Na drugu korizmenu nedjelju 28. 02. 2021. u župnoj zajednici Vodice na svetoj misi bio je oproštaj od dugogodišnjeg župnog suradnika Miše Mrkovića.  

U prigodi oproštaja na kraju svete Mise župnik don Franjo Glasnović je napomenuo da je župni suradnike Miše Mrković u župi djelovao  dvadesetak godina i surađivao s prethodnim župnikom blagopokojnim don Franom Šimatom desetak godina te sa sadašnjim župnikom više od deset godina. U svom dugogodišnjem radu pokazao je profesionalnost, moralnost, poštenje, povjerenje, diskreciju te želju i spremnost pomoći u  izgradnji Crkve i župe Vodice. U župnom uredu je vodio poslove administracije i onoga što je bilo vezano uz župni ured a očitovalo se  u upisu sv. Misa, zapisu podataka u župnu bazu koja je digitalizirana.  Uredno, savjesno  i točno vođenje župnih knjiga.   Župi i župniku pomagao je i u projektima oko materijalne izgradnje: veliki projekt izgradnje Okita, obnova  Kampanela, Bažane – pastoralnog centra i započete obnove župne crkve Našašća sv. Križa   

Župnik je na kraju izrekao i riječi zahvale: 

„Dragi Miše, i ako su naše ljudske hvale nedostatne i nedovoljne, ipak izričem u ime svih naših župljana s kojima ste se susretali i pružali im pomoć u župi, u ime časnih sestara, svećenika i đakona koji su djelovali u ovoj župi te u moje osobno ime, veliko hvala za sve što ste činili i učinili. Gospodin neka vam bude najveća nagrada.  U ime zahvalnosti primite ovaj naš simboličan dar.“

Stranica 1 od 29
Najnovije
  • Information
    Podijeli

    Uskrs u Vodicama

    Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close