Desto desk
21 Stu 2019
    3442

Sveta Cecilija nebeska zaštitnica crkvenog pjevanja: „Tko pjeva dvostruko moli!!“ (sv. Augustin)

Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

U crkvenom kalendaru svake se godine 22. studenog slavi sv. Cecilija koja je nebeska zaštitnica crkvenog pjevanja i pjevača. To je dan kad svi župski zborovi slave sv. Ceciliju a vjerujem da i svaki župnik sa svojim župljanima zahvaljuje Bogu na svakom članu zbora. Veliko je duhovno bogatstvo  župske zajednice koja u svojoj župi ima zbor odraslih, mladih i djece. Biti član župskog zbora veliko je zadovoljstvo za njega samog jer to traži i puno odricanje.

Svakog tjedna probe koje traju po 90 minuta, slušati, učiti i podnositi voditelja zbora nije lako.

Ali ako član zbora pjeva iz vjere i s vjerom slaveći Boga onda je njegovo pjevanje  dvostruka molitva koja mu daje snagu da svojim životom svjedoči Kristovu radosnu vijest.

Naša župa Našašća sv. Križa Vodice može se pohvaliti sa 32 člana župskog zbora i s dječjim zborom koji broji od 40 do 50 članova. Svakog tjedna imamo redovite probe zborova koje vodi s. Klara. Ali trebamo priznati da  je zbor mladih godinama tinjao i ugasio se. (potičem roditelje i pozivam mlade da prepoznaju u sebi dar pjevanja i da ga daruju u zboru mladih)

Vjerujem da ste pročitali na našim mrežnim stranicama i čuli da je župski zbor prošlu subotu i nedjelju uoči sv. Cecilije hodočastio u Međugorje. Lijepo nam je bilo svi smo se duhovno osvježili i još više zbližili. U svojih dvadeset i dvije godine rada sa župskim zborom kao voditeljica stavljam naglasak na zajedništvu  i duhovnosti. Bogu sam zahvalna što  naš župski zbor ima mladih članova koje treba podržavati i poticati na ustrajnost. Članovi našeg  župskog zboru su jedna živa zajednica koja su podrška i pomoć jedni drugima. Stariji članovi se raduju  i podržavaju mlade a mladi članovi uče od iskustva starijih.

Svoje osobno iskustvo  o pjevanju u crkvenom zbora više od pola stoljeća, s nama je podijelila  naša  najstarija ženska članica gospođa Zdravka Mateša.

Poštovana i draga Zdravka reci te mi: Kad ste počeli pjevati u crkvenom zboru?

Prvi put sam zapjevala kad sam imala dvanaest godina i to Gospin plač od tada sam redovita u župskom zboru. Žena nije bilo puno u početku smo bile Zinka Sladoljev danas nas je puno više.

Tko  Vas je motivirao za pjevanje?

Moj  pokojni otac Grgo imao je prekrasan glas često je po kući i u polju pjevao. Slušajući njega uživala sam u njegov pjesmi i jednostavno sam se priključila njegovom pjevanju. Otac je to prepoznao pa smo zajedno pjevali i crkvene i svjetovne pjesme. Bogu sam zahvalna što sam otkrila talent pjevanja i darovala ga u službu zajednice.

Kako se osjećate kad pjevate u župskom zborom?

Osjećam se radosno i ispunjeno mene pjevanje obogaćuje i opušta zato sa zadovoljstvom redovito idem na probe i nikada mi nije teško. Probe pjevanja i zbor postao je dio moga života. Posebno sam sretan što mi u zboru pjeva sin i unuka. 

Što Vam je kroz ove godine bilo najljepše?

Ima lijepih i nezaboravnih  susreta i trenutaka koje sam doživjela u pjevanju. Svaka nedjeljna sveta Misa meni je radost.  Ali ono što mi se duboko urezalo u moje sjećanje jer  sam doprinijela svojim glasom da to bude svečano jest: đakonsko ređenje i Mlada Misa našeg don Krešimira Mateše, Nacionali susret mladih u Šibeniku 2004. naši nastupi izvan Vodica koji je bilo puno  i da više ne nabrajam.

Kroz ovu proteklu  godinu za mene je posebno bila proslava  50. godina djelovanja naši časnih sestara Franjevki od Bezgrješne  gdje sam bila počašćena da na oltar prinesem imena sestara koje su djelovale.

Kroz ove godine u našoj župi promijenilo se i više voditelja/ca zbora, kako  na Vas to osobno djeluje?

Svaki voditelji/ce ima svoj način rada i pristupa članovima. Svaki od njih se trudio dati najbolji dio od sebe. Prihvaćam njihov način rada i to me obogaćuje.

Koja bi bila Vaša poruka  vjernicima naše župe, koji imaju dar pjevanja a ne žele se pridružiti zboru?

Ako vam je Bog darovao dar pjevanja, ne bojte se darovati ga u službu zajednice, ne držite ga za sebe nego svojim glasom slavite Boga.

Sveti  Augustina izrekao i ovu istinu iz svoga života „Koliko sam plakao slušajući tvoje himne i tvoje pjesme, snažno dirnut slatkim glasovima kojima je odjekivala tvoja crkva! Ti su glasovi ulazili u moje uši, u srce se moje točila istina i odande rasplamsavao osjećaj pobožnosti. Suze su mi tekle, a meni je uz njih bilo lijepo“

Što mislite mogu li naši župljani slušajući iz nedjelje u nedjelju pjevanje našega zbora doživjeti ovo što je doživio sveti Augustin?

Moje mišljenje je, ako se vjernik otvori slušanju Božje riječi koja se izriče kroz pjesmu može mu pomoći da se u njemu rasplamsa osjećaj pobožnosti. Na žalost znam da  ima i onih kojima se ne sviđa naše pjevanje.

Koju biste poruku meni kao voditeljici zbora izrekli ?

Sestro, nitko nije savršen imajte strpljivosti i razumijevanja s nama. Molite za nas da Vas slušamo, da budemo redoviti na probama i da živimo ono što nam često ponavljate da pjevamo na slavu Božju i na  osobno posvećenje.

 

Hvala našoj Zdravki što je s nama podijelila svoje iskustvo  dugogodišnjeg pjevanja u crkvenog zboru.

Hvala našem župniku don Franji Glasnović koji  nas moralno i duhovno podržava.

Hvala svakom članu zbora što je svoj sitni kamenčić pjevanja ugradio u veliki mozaik našeg zbora.

Hvala svakom članu naše župske zajednice koji nas  iz nedjelje u nedjelju slušaju i vjerujem da im rasplamsavamo osjećaj pobožnosti.

Zagovor sv. Cecilije neka prati svakog člana dječjeg i  župskog zbora u njihovom svakodnevnom životu.

 U   petak 22. 11. u 18h Sveta  Misa za pokojne pjevače.

s. Klara

 

 


Najnovije
  • Information
    Podijeli

    Uskrs u Vodicama

    Information
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close